fbpx

Въпреки трудностите: Млад животновъд избира да отглежда крави пред успешния гурбет

юли 15, 2022

Младите животновъди са истинско богатство, но те са доста малко, защото работата в този подотрасъл е трудна и изисква цялото им време, инвестициите са големи, а възвръщаемостта бавна

 

Въпреки всички тези предизвикателства през последните години в разградското село Дянково се е завърнал Хасан Хасан и е избрал да се занимава с животновъдство в родния край, вместо да продължи успешния си гурбет по Холандия и Германия.

Разширение със средства по подмярка 4.1

В момента той отглежда 330 животни, след като изпълни инвестиционния  проект на фирмата си „Беркай-2010“ по подмярка 4.1, който е за разширяване на съществуващата кравеферма и изграждане на пристройка в землището на село Дянково, стадото ще се увеличи с още 140 крави. Общата стойност на инвестицията възлиза на 977 603 лева, от които 488 801 лева са безвъзмездна финансова помощ, а останалите са собствено финансиране от страна на бенефициента. Проектните дейности включват строителство на помещение за 140 млечни крави и въвеждане на мерки, свързани с подобряване на биосигурността в животновъдния обект.

За новопостроеното помещение ще бъде доставено и монтирано технологично оборудване – два вида ветрозащитни щори в комплект с мрежа за защита от птици, 3 поилки за крави от неръждаема стомана и 2 незамръзващи, 140 матрака за крави, 6 вентилатора, 670 кв. м решетъчен под и 5 четки за крави.

Очаква се проектните дейности да завършат през октомври 2023 година. Изпълнението на строително-монтажните дейности е възложено на разградска строителна фирма.

Амбициите му обаче не спират тук и г-н Хасан има намерение да увеличи стадото от чистокръвни животни от породата Холщайн до 600, а по-нататък и до 1 000 млечни крави.  Почти се е сбъднала мечтата на собственика Хасан Хасан, който е родом от селото, има намерение стопанството му от млечни крави да стане най-модерното в Североизточна България. Амбициозният стопанин се занимава с животновъдство от над 20 години. Работил е в различни страни от Западна Европа.

Началото е когато прекрачваме в 21 век

През 2000 година той решава да търси късмета си в Холандия. Започва работа в най-голямата кравеферма в тази страна, която е в градчето Венрай. Малко след постъпването на работа г-н Хасан смайва собствениците със сръчността и уменията си, като сам управлява доенето на 1200 крави. През 2001 година в специализирано холандско списание се появява статия за него, където е обявен за най-добър дояч в кралството, разказват от разградската медия Екип 7.

През 2007 година се премества в Германия, където се грижи за 600 крави във ферма в село Вехлинген. Тук собствениците също са възхитени от уменията и така го харесали, че му заръчали да търси още хора от България. Така започва паралелният бизнес на Хасан. Наред с доенето, той обучава нови работници от Лудогорието, работещи днес в над 20 западноевропейски ферми. Повече от 180 човека е подготвил досега стопанинът от Делиормана. Те работят успешно в чужбина, но лично той е избрал да се прибере трайно в родното Дянково. Работата се разраства доста и дори кани двама свои съселяни за асистенти.

Решението си да инвестира в собствена кравеферма в родното си село Хасан Хасан взема през 2014 година. Намира подходящите два частни парцела с площ 14 и 4 декара ги купува. Сондажите показват, че изборът е отличен, тъй като фермата има собствен водоизточник. Животновъдният комплекс да бъде разположен на обща площ от 18 декара е първоначалното намерение на стопанина. Първият етап от строежа включва хале за 120 млекодайни животни, доилно помещение, складове за силаж. Първоначалната инвестиция в размер на 2 000 000 лева е от собствени средства и банков кредит.

Вторият етап предвижда разширение на комплекса. След приключване на настоящия европроект животните ще се увеличат. За да се издържа една ферма без проблеми, трябва да има поне 300 крави, сочат разчетите на Хасан Хасан.

Предимствата на кравефермата от Дянково

Всички животни, които отглежда собственикът са от известната млечна порода „Холщайн“. Кравите дават дневно по 30-32 литра мляко. Доставени са от Германия. Сега фермата увеличава броя на животните със собствен разплод, а Хасан успява да продава млади породисти животни и на други стопани от региона.

Площта под халето за животните е септична яма, над която са монтирани специални скари, внос от Белгия. Технологията предвижда бързо и хигиенично почистване на помещението, а складираната тор се предоставя на местни земеделски производители. Доилната система е GEA, която минава за най-добрата в бранша.

Целият процес се командва от специална компютърна програма, която автоматично сигнализира кое животно е болно, кое разгонено. Животните са снабдени с индивидуални чипове, прикрепени с нашийник така че да се прави бързо ясен анализ на данните с цел подобряване на технологията на производството и интегриране на всички периферни устройства. Чрез апаратите за управление на доенето, позиционирани на всяко доилно място, се получава и съхранява подробна информация като данни за млякото, здравен статус на вимето и т.н. Също така има инсталация за оползотворяване на отпадната топлина от хладилния агрегат за загряване на вода в бойлер с вместимост 500л, чрез която се осигурява топла вода за рутинните дейности във фермата. „Беркай-2010“ разполага също така и с  миксер за автоматично разбъркване на торта и ветроупорни завеси в обора, осигуряващи оптимален климат в помещението.

Само дванадесет човека са наети във фермата, защото голяма част от процеса е автоматизиран и няма нужда от повече работна ръка. Наетите работят 15 дни в месеца по 12 часа на смяна.  Произведените количества мляко от модерната кравеферма се се изкупува изцяло от местно млекопреработвателно предприятие, което произвежда предимно кашкавал Лудогорие. В селото има три мандри, похвали се кметът на Дянково Али Алиев.

Отглеждането на крави е печеливш бизнес стига да имаш нужните знания, опит и техника, казва Хасан пред списание Агробиотехника. В Германия фермерите се справят и без субсидии, затова щом те имат прогрес, и ние можем да имаме, стига да инвестираме в бизнеса си, а не в коли и яхти, смята младият човек.

Снимки: Архив Хасан Хасан и Екип 7

Източник: agrozona.bg

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

  ОСП предлага множество възможности за подпомагане на селските райони извън селскостопанските дейности. Става дума за инвестиции в неземеделски дейности и инфраструктурни проекти, подходът LEADER, и създаване на нови предприятия в селските райони. Близо 25...

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

  За преструктуриране и конверсия на лозя са осигурени над 21 млн. лева Утвърдени са правилата за прилагане на интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година. Това...

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Заради промените в законодателството Кампания 2023 е трудна за стопаните По време на второто заседание на Комитета по наблюдение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г., бяха обсъдени първите предложения по промените му. В...