fbpx

Дигитална селскостопанска академия работи в Будапеща за унгарците по цял свят

юни 2, 2022

Фермерите в Унгария се обучават как земеделието може да се възползва от дигиталната революция чрез безплатни онлайн курсове, предлагани от специално създадената Дигитална селскостопанска академия. Академията, разположена в Унгарския университет по земеделие и животновъдни науки, през първата година от проекта получи 450 милиона HUF (около 1,2 милиона евро) за разработване и представяне на онлайн курсове и материали.

Академията предлага онлайн курсовете от октомври 2021 г. на производители и фермери в Унгария, както и на унгарци в Карпатския регион на Румъния, Словакия и Украйна, навсякъде, където и да се говори езикът. Сайтът на академията вече показва над 100 000 изтегляния на учебния материал през първите 7 месеца на работа.

Д-р Габор Миликс и д-р Андреа Амбрус от Унгарския университет по земеделие и животновъдни науки  (MATE) ръководят програмата като част от консорциум от три университета в Унгария. Академията е част от Стратегията за цифрово земеделие на унгарското правителство ( DAS), един от първите в Европа. 7-годишната програма има за цел да предостави безплатни онлайн услуги за обучение и разнообразна информация на фермерите, за да им позволи да стопанисват, използвайки съвременни цифрови методи и инструменти.

„ИТ цифровизацията е ниска сред фермерите, които застаряват, в отрасъла няма толкова много млади хора, както в индустрията. Ние предлагаме безплатно място за усвояване на необходимите умения чрез нашия онлайн материал и за възрастни хора, които не знаят какво представлява интернет и т.н. Модулите и материалите на курса могат да бъдат изтегляни, за да могат фермерите да имат достъп в свободното си време. Материалът описва как дигиталната революция може да промени живота им“, казва д-р Амбрус.

Програмата на курса съдържа 9 модула с 30 материали за изтегляне, като знанията се разширяват през всяка година от проекта. Предлага се само на унгарски език. Той предоставя преглед на дигитализацията в земеделието, отглеждането на плодове и зеленчуци в цифровата ера, ИТ, както и сателитни технологии, инструменти за вземане на решения, използването на дронове и др.

„След това фермерите ще знаят как да променят живота си, като използват дигитални технологични решения в своите ферми, за да подобрят производството и т.н. Като университет ние искаме да разпространяваме знанията и информацията. Имаме много фермери, които използват и са изтеглили материала. Ние сме заети с извършването на оценка след тези първи 6 месеца от предлагането на програмата, за да видим колко фермери са достигнати и въздействието на програмата до момента“, казва д-р Миликс.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

  ОСП предлага множество възможности за подпомагане на селските райони извън селскостопанските дейности. Става дума за инвестиции в неземеделски дейности и инфраструктурни проекти, подходът LEADER, и създаване на нови предприятия в селските райони. Близо 25...

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

  За преструктуриране и конверсия на лозя са осигурени над 21 млн. лева Утвърдени са правилата за прилагане на интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година. Това...

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Заради промените в законодателството Кампания 2023 е трудна за стопаните По време на второто заседание на Комитета по наблюдение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г., бяха обсъдени първите предложения по промените му. В...