fbpx

Европа отваря кризисния резерв, ще подпомогне производителите в три държави заради вноса от Украйна

март 14, 2023

Войчеховски: Помощта за фермерите е въпрос на дни

Европейският съюз ще отвори кризисния резерв, след като много страни от източната част на континента, включително и България настояха за това с цел подпомагане на най-засегнатите от вноса на зърнени култури от Украйна страни.

„Ние подготвяме помощ за трите страни, които са най-засегнати от този свръхвнос на зърно от Украйна, тоест Полша, Румъния и България. Пускането на тази помощ е въпрос на дни. Най-големи средства ще бъдат отпуснати на Полша, каза пред PAP Studio еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски.

„Подготвихме пускането на т.нар. кризисен резерв, който е предвиден в бюджета на Общата селскостопанска политика. Този резерв се прехвърля на държавите-членки и те решават кои земеделски производители и при какви условия да предоставят тази помощ“- каза още еврокомисарят.

Помощта е предназначена за страни, в които увеличеният внос на зърно от Украйна е нарушил функционирането на пазара. Сред тях са Полша, Румъния и България. Най-голямата помощ ще бъде отпусната на Полша.

За Полша сумата, която ще бъде използвана в тази посока, е в размер на 30 млн. евро, с възможност за увеличаване от националния бюджет. В същото време тази помощ е независима от вече стартираната от полското правителство под формата на субсидии за продадено зърно, каза политикът.

Войчеховски изрази надежда, че помощта ще бъде ефективна. Както отбеляза той, очакваната зърнена реколта в Украйна през 2023 г. ще бъде наполовина по-малка от тази през 2022 г. – Ситуацията трябва постепенно да се нормализира – оцени той.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

  ОСП предлага множество възможности за подпомагане на селските райони извън селскостопанските дейности. Става дума за инвестиции в неземеделски дейности и инфраструктурни проекти, подходът LEADER, и създаване на нови предприятия в селските райони. Близо 25...

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

  За преструктуриране и конверсия на лозя са осигурени над 21 млн. лева Утвърдени са правилата за прилагане на интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година. Това...

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Заради промените в законодателството Кампания 2023 е трудна за стопаните По време на второто заседание на Комитета по наблюдение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г., бяха обсъдени първите предложения по промените му. В...