fbpx

ЕК излиза със законодателно предложение за хранителната независимост на 23 март

март 11, 2022
Законодателно предложение относно Осигуряването на хранителната независимост на ЕС във връзка с последствията от войната между Русия и Украйна ще направи Европейската комисия на 23-и март, съобщи Георги Събев, политически съветник в областта на селското стопанство, рибарството, храните и международната търговия в ЕК.
Засега се очаква то да съдържа предложение за активиране на чл. 219 от Регламент № 1308/2013 относно общата организация на пазарите на селскостопански продукти, лансиране на схема за частно складиране за свинско месо и най-вероятно в него ще бъде включено предложение и относно доставката на торове, както и на фуражи.
ЕК активира член 219 за последно през 2020 г. във връзка с избухването на глобалната пандемия. Тогава на държавите членки бяха дадени следните механизми:
  • Преразпределяне на предлагането, така че то да бъде адаптирано към промяната на потребителското търсене – прилагане на по-гъвкав финансов подход към секторните програми на Общността във връзка с изтеглянето на продукти от пазара (унищожаване, дестилиране, складиране или събиране на реколтата на зелено)
  • Частно складиране за сирена.
Член 219 беше активиран и при налагането на руското ембарго за внос на земеделски стоки през август 2014 година. Въведените мерки тогава включваха:
  • изтегляне от пазара;
  • бране на зелено и небране;
  • засилване на промоцията на продукти.
Очаква се във връзка с военната ситуация близо 4 милиона украинци да напуснат страната, като голяма част от тях ще се насочат към държави-членки на ЕС – като транзитни или като крайна дестинация. В допълнение се очаква да има и близо 7 милиона украински граждани, които ще бъдат вътрешно разселени. Част от хранително-вкусовата промишленост в страната продължава да оперира, но имайки предвид развитията, най-вероятно ще има големи последствия и за нея.
Тези два процеса – дали от временен или по-постоянен характер, ще създаде натиск върху производството и доставките на храни в ЕС вътрешно, а също така и в желанието да се помогне на тези в нужда, казва в поста си бившият зам.-министър на земеделието от служебния кабинет.
Чуват се мнения в посока на това да се преустанови производството на био-горива (горива, произведени например от царевица, картофи, коноп, соя), с цел да се гарантира наличността на достатъчно ресурси за човешка консумация и фуражи. Ситуацията е динамична, но ЕС е мотивиран да предостави помощ на нуждаещите се от засегнатите страни.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

  ОСП предлага множество възможности за подпомагане на селските райони извън селскостопанските дейности. Става дума за инвестиции в неземеделски дейности и инфраструктурни проекти, подходът LEADER, и създаване на нови предприятия в селските райони. Близо 25...

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

  За преструктуриране и конверсия на лозя са осигурени над 21 млн. лева Утвърдени са правилата за прилагане на интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година. Това...

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Заради промените в законодателството Кампания 2023 е трудна за стопаните По време на второто заседание на Комитета по наблюдение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г., бяха обсъдени първите предложения по промените му. В...