fbpx

ЕК: Търговията на ЕС със селскостопански храни се възстановява

септември 2, 2023

Вносът на зърнени култури в ЕС се е увеличил с 1,7 милиарда евро от януари до май 2023 г., с 48% ръст на обемите

След като търговията със селскостопански храни в ЕС се забави през април т. г., тя се възстанови с увеличение както на вноса, така и на износа през май. По-голямото увеличение на износа в сравнение с вноса позволи излишъкът на хранително-вкусовата промишленост на ЕС да нарасне с 2% на месечна база през май, достигайки +5,2 милиарда евро, се посочва в последния месечен доклад за търговията с селскостопански храни, публикуван от Европейската комисия.

 

Износ

Износът на селскостопански храни от ЕС се повиши с 8% на месечна база през май 2023 г., достигайки 19,4 милиарда евро, същата сума като през май 2022 г. Износът от януари до май 2023 г. възлиза общо на 95,7 милиарда евро, което е с 8% повече от съответния период през 2022 г.

Износът се увеличи през май в повечето продуктови категории в сравнение с предходния месец. От януари до май 2023 г. най-голямото увеличение на кумулативния износ е регистрирано за заготовки от плодове и зеленчуци, които са нараснали с 974 милиона евро (+25% в сравнение с 2022 г.), захарни изделия и шоколад с 645 милиона евро (+18%), и заготовки от зърно продукти с 1,3 милиарда евро (+15%).

Въпреки че повечето от тези увеличения могат да се отдадат на по-високите експортни цени, за разлика от промените в обема, растителните масла, маслодайните семена, протеиновите и зърнените култури се открояват с нарастване на обема на износа съответно с 40%, 23% и 16%.

Първите три дестинации за износ на селскостопански храни от ЕС между януари и май са Обединеното кралство, Съединените щати и Китай. Износът за Обединеното кралство и Китай се е увеличил спрямо 2022 г., докато е намалял в посока САЩ и Египет.

 

Внос

Вносът на ЕС също нарасна през май и се равнява на 14,3 милиарда евро, което е ръст от 10% на месечна база. Те останаха с 8% под нивото си през май 2022 г., тъй като единичните стойности на вноса на селскостопански храни са намалели през годината. От началото на 2023 г. общият внос остава с 3% по-висок от същия период на 2022 г.

Вносът на зърнени култури се е увеличил с 1,7 милиарда евро от януари до май 2023 г., с 48% увеличение на обемите. Вносът на захар почти се е удвоил. Вносът на тютюн се е увеличил с 53%. Вносът на растителни масла намалява както в стойност, така и в обем, подобно на смесените храни. Вносът на маргарин и други масла и мазнини намалява с 16%, но основно поради по-ниските цени на вноса.

Първите три държави на произход за вноса на селскостопански храни от ЕС между януари и май са Бразилия, Обединеното кралство и Украйна. Вносът от Украйна се е увеличил в сравнение с 2022 г., докато вносът от Аржентина и Русия е намалял.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

  ОСП предлага множество възможности за подпомагане на селските райони извън селскостопанските дейности. Става дума за инвестиции в неземеделски дейности и инфраструктурни проекти, подходът LEADER, и създаване на нови предприятия в селските райони. Близо 25...

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

  За преструктуриране и конверсия на лозя са осигурени над 21 млн. лева Утвърдени са правилата за прилагане на интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година. Това...

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Заради промените в законодателството Кампания 2023 е трудна за стопаните По време на второто заседание на Комитета по наблюдение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г., бяха обсъдени първите предложения по промените му. В...