fbpx

Здравето на почвите – акцент в дневния ред на земеделските министри на 18 септември

септември 12, 2023

Очертаването на бъдещето на селските райони на ЕС също ще е тема на заседанието на Съвета по селско стопанство и рибарство

Директивата относно здравето на почвите ще е акцент в дневния ред на заседанието на Съвета по селско стопанство и рибарство, което ще се проведе на 18 септември 2023 г., информират за Агрозона източници от Брюксел.

Въз основа на предоставената от Комисията информация министрите на земеделието на ЕС ще проведат дебат по време на открито заседание за селскостопанските аспекти на Директивата относно здравето на почвите.

В дневния ред на заседанието е включена и Директивата относно мониторинга на почвите и устойчивостта.

По време на срещата на министрите на земеделието на ЕС ще се дискутират и въпроси, свързани с търговията въпроси на селското стопанство.

Предвижда се да бъде обсъдена и дългосрочната визия за селските райони на ЕС: очертаване на бъдещето на селските райони на ЕС.

Министрите на земеделието ще обменят мнения и относно годишните консултации между ЕС и Обединеното кралство, свързани с възможностите за риболов за 2024 г., както и относно годишните консултации между ЕС и Норвегия и крайбрежните държави за следващата година.

Испанското председателство пък ще представи на министрите актуална информация за резултатите от прегледа във връзка със срещата на върха на ООН по въпросите на продоволствените системи, която се проведе в Рим, Италия на 24 – 26 юли 2023 г., съобщават още от Брюксел.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

  ОСП предлага множество възможности за подпомагане на селските райони извън селскостопанските дейности. Става дума за инвестиции в неземеделски дейности и инфраструктурни проекти, подходът LEADER, и създаване на нови предприятия в селските райони. Близо 25...

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

  За преструктуриране и конверсия на лозя са осигурени над 21 млн. лева Утвърдени са правилата за прилагане на интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година. Това...

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Заради промените в законодателството Кампания 2023 е трудна за стопаните По време на второто заседание на Комитета по наблюдение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г., бяха обсъдени първите предложения по промените му. В...