fbpx

Какво слагаме на масата? Farm Check ни помага да проверим

август 11, 2023

Все по-взискателни и все по-внимателни към качеството на храните стават потребителите. Но, дори и за най-осведомените е трудно да се ориентират, когато застанат пред отрупаните щандове в магазините дали даден продуктът наистина е био или еко или пък дали опаковката не подвежда. Ново мобилно приложение под името Farm Check помага бързо и лесно при решаването на такива дилеми. С него може да се провери произхода на хранителните продукти, които се продават в търговските вериги, а също така и храни, които се произвеждат „под чужди“ марки. В него са включени, което означава и проверими абсолютно всички групи храни, над 75 000 продукта, както от растителен, така и от животински произход и тепърва ще се развива и надгражда с още функционалности, казва Ивайло Тодоров, изпълнителен директор на Агробизнес консултинг ЕООД, чиято е идеята за създаването на приложението.

– Г-н Тодоров, как се роди идеята за създаване на приложението Farm Check и кои бяха най-големите предизвикателства по време на разработването му?

– Идеята за приложението Farm Check дойде на база на моя опит като човек, който се занимава изключително само с бизнеси, свързани със земеделие и хранително-вкусова промишленост. Винаги съм считал, че в общественото пространство има липса на информация. В целия си бизнес опит съм установил, че много хора не могат да се ориентират за това какви продукти има в магазина, кой ги е произвел, наистина ли те са био, наистина ли те са фермерски. Има и доста законодателни „пробойни“ и истината е, че дори и хора, като мен и колеги, които са запознати и с производителите, и с процедурите, се затрудняваме да установим един продукт кой го е произвел, откъде идва неговата суровина. Затова решихме, че трябва да обединим базите данни, които има в пространството на официалните държавни институции в едно удобно, достъпно и лесно за ползване приложение, така че когато човек види даден продукт в магазина, да може бързо да провери кой го е произвел, как точно е регистрирана фирмата, ако е млечен продукт, той имитиращ ли е или е истински от реално мляко; ако пише, че е фермерски, реално производителят има ли животни, има ли ферма, колко са животните, има ли биосертификат.

– „Провери какво слагаш на масата“ е слоганът на вашия продукт. Защо се налага да вземем контрола в наши ръце?

– От задължителните реквизити на етикета на хранителните продукти има много липси. Законът дава право на производителя или на търговеца да сложи много малко информация за това кой и къде е произвел продукта и с каква суровина. Това не дава възможност за информиран избор на потребителите. Ако човек реши, може да провери, това ще му отнеме много време и не може да го направи в магазина. Именно това да имаме достатъчна информация, за да изберем кой продукт да купим, ни накара да изберем този слоган и да направим това приложение.

– Как се работи с приложението?

– Работата с приложението е много лесна. То дава информация за продукта на базата на т.нар. БГ номер, овалният, европейски номер, който се намира на етикета на животинските продукти. За тях говорим по-често, тъй като те носят и по-голям риск за потребителя. Въвеждайки този БГ номер в приложението, където е описано как да го направите стъпка по стъпка, вие разбирате всичко: кой е производителят, къде е производството, каква е регистрацията, има ли животни или пък има ли ферма изобщо, и така може да си направите сметка това реално фермерски продукт ли е или не. Когато говорим за биопродукт ви излиза биосертификат и виждате за какъв продукт е той и актуален ли е.

– Всички групи храни ли са включени в приложението?

– Да, в приложението са включени абсолютно всички групи храни, над 75 000 продукта, както от растителен, така и от животински произход.

– Какви други ползи ще има за потребителите на Farm Check?

– Информираният избор е най-голямата полза, защото така човек знае реално какво купува. На пазара има много био или фермерски продукти на пазара, но тъй като тези производители залагат много по-малко на маркетинга, отколкото на самото производство и качеството, те остават далеч от потребителите. Много по-бързо стигат до потребителите продукти със силен маркетинг и присъствие в социалните мрежи, но те невинаги отговорят на стандарти за високо качество, произход, състав и т.н.

– Какъв е интересът от страна на потребителите към приложението?

– Над 5 000 потребители вече ползват приложението и всеки ден се увеличават. То е достъпно и за двете популярни операционни системи за смартфони.

– В каква посока смятате да надграждате Farm Check?

– Нашата идея е да се даде възможност на производителите да добавят информация, тъй като в момента приложението е направено така, че предоставя само съществуващата официална информация от държавните институции. Освен това предвиждаме да добавим и всички продукти, които са със специална защита – храните и напитките със Защитено географско указание и Защитено наименование за произход, както и тези с Географско указание.

– Имате ли вече наблюдения за реакцията на бизнеса? Те съгласни ли са за подобен контрол от страна на потребителите?

– Доста са предпазливи, тъй като голяма част от тях, дори и информацията, която могат да подадат към държавните институции, не го правят извън задължителния минимум. Това може би има своите причини, но ние като ползвател на официалната информация ще дадем възможност производителите да дадат допълнителни данни и то в много различни посоки, ако например ползват някакви по-интересни суровини, по-специфични или здравословни добавки, това да бъде ясно за потребителя.

– Използвайки приложението каква е следващата полезна стъпка за потребителя, ако намери продукт, който реално не съответства на това, което е записано в регистрите?

– Засега не сме разработили модул за обратна връзка, но предвиждаме да има. През него ще може да се даде обратна информация и ние да имаме ангажимент това да го сведем до знанието на официалните органи. В момента всеки потребител може да подаде сигнал както към държавните институции, така и към асоциациите на производителите.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

  ОСП предлага множество възможности за подпомагане на селските райони извън селскостопанските дейности. Става дума за инвестиции в неземеделски дейности и инфраструктурни проекти, подходът LEADER, и създаване на нови предприятия в селските райони. Близо 25...

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

  За преструктуриране и конверсия на лозя са осигурени над 21 млн. лева Утвърдени са правилата за прилагане на интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година. Това...

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Заради промените в законодателството Кампания 2023 е трудна за стопаните По време на второто заседание на Комитета по наблюдение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г., бяха обсъдени първите предложения по промените му. В...