fbpx

Как българските фермери ще намалят използваните торове заради Зелената сделка?

октомври 24, 2021

Как българските фермери ще отговарят на европейските изисквания за намалена употреба на пестициди и антибиотици? Европейската стратегия „От фермата до трапезата“, която е част от „Зелената сделка“, предвижда намаляване на употребата на химически препарати с 50%, на торовете с 20 на сто, редуциране на антибиотиците в животновъдството и поне 25% от земята в ЕС да е за биоземеделие.

Употребата на антибиотици и торове обаче в различните европейски страни не е еднакво.

В Северна Европа например антимикробни препарати и торове се ползват в по-големи количества в сравнение с България, коментира днес Таня Георгиева, ключов експерт по Околна среда в Национална селска мрежа, на семинар „От фермата до трапезата: мисията възможна“.

Към момента държавите членки работят усилено, за да преценят тези цели от каква база тръгват и с хоризонт 10 години до какъв процент може да се достигне, съобщи експертът.

Тя припомни, че след предложението от 2018 г. за реформа на Общата селскостопанска политика все още няма публикувани регламенти за прилагането й. В бъдещата ОСП сериозно се акцентира върху иновациите, заяви Таня Георгиева.

Експертът допълни, че всички индустрии ще бъдат засегнати от европейския зелен пакт, който предвижда политики по отношение на климата, енергията, кръговата икономика, нулево замърсяване, с хоризонт до хоризонт до 2030 г..

По думите ú Еврокомисията очаква от държавите членки да разработят свои национални планове за биопроизводство, като финансирането може да е през директните плащания, Програмата за развитие на селските райони, както и евентуално чрез Плановете за възстановяване.

Източник

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

На гости на фермерски пазар Варна

На гости на фермерски пазар Варна

Срещите на CAP Green Zone с фермери, производители и потребители продължиха и през април по време на специалнo събитие в рамките на Фермерски пазар Варна, който се проведе пред Фестивалния и конгресен център в морската ни столица. Срещнахме се с местни производители,...

Зелената архитектура – голямо предизвикателство в новата ОСП

Зелената архитектура – голямо предизвикателство в новата ОСП

Едно голямо предизвикателство в рамките на новата ОСП се оказва зелената архитектура. В регламента за стратегическия план са фиксирани определени проценти, които държавите-членки трябва да заделят от бюджетите си, за да финансират зелената архитектура. Целта на...

Добрият пример: Затворен цикъл на производство, висококачествена продукция и модерни технологии във ферма „Каменяк“

Добрият пример: Затворен цикъл на производство, висококачествена продукция и модерни технологии във ферма „Каменяк“

Второто събитие от поредицата „Открий фермерските продукти в твоя магазин“, част от проекта CAP Green Zone се състоя в Premium Market 380, Варна с представяне и дегустация на подбрани фермерски продукти от специализираната фермерска секция на магазина. Основната цел...