fbpx

Климат по поръчка за качествени ягоди и малини

февруари 10, 2022

С уникална технология се намаляват разходите за вода и безконтролното използване на торове в оранжерии край Попово

Преди почти 20 години Димитринка Стоянова – земеделски производител от гр. Попово се заема с отглеждането на ягоди и малини на открито. Стопанството на „Ди берри груп“ стартира с 30 дка малини и 15 дка ягоди. „В момента полското ни производство с марка „Ди берри груп“ включва 710 дка малини, 50 дка ягоди и 60 дка стоманено-стъклена оранжерия“, разказват Деница Иванова и Пламен Маринов, които са второ поколение производители на ягодоплодни култури. Стопанството е сред първенците на пазара на ягоди, малини и къпини, произведени по уникална технология, която намалява разходите на вода, спестява безконтролното подаване на торове и гарантират качество, на което ще се радва всеки клиент. Деница разказва, че производителите вече трета година стопанисват стоманено-стъклената оранжерия, а от 2020 г съоръжението е изцяло променено, като ягодите и къпините се отглеждат на хидропоника.

Първенци в отглеждането на ягодоплодни

„Основната причина, която ни накара през 2019 г да започнем производството на ягодоплодни в стоманено-стъклена оранжерия първо с 15 дка, след това с 30 дка и сега с пълния капацитет на оранжерията – 60 дка, са промените в климатичните условия през последните години в полското производство и все по-голямата несигурност, която имаме в него. Имахме проблеми с работната ръка, с поливната вода на полето. Още повече, че нашето желание беше вече да се стремим тези плодове да ги предлагаме целогодишно, което няма как да се случи без оранжерийно производство и затова решихме да рискуваме със създаването на целият оранжериен комплекс, като първо започнахме с 15 дка от него, след това 30 и вече е зареден с целия си капацитет от 60 дка.“, разказва тя.

Ягодите се гледат на едноетажни стелажи в чувалчета с кокосов субстрат, обяснява Деница Иванова. Конструкцията, на която са поставени чувалчетата, има много предимства, сред които е по-доброто хранене на растенията, дозираната влага, лесната грижа за стръковете, а добивите са по-високи и периодът на плододаване е удължен. „Ако в полското производство добив от 1,5 тона може да се смята за оптимален, тук добивите са тройно по-високи“, разказва Деница Иванова. „При оранжерийното производство на плодове сме защитени от дъждовете, които са сред основните причини за проваляне на реколтата и унищожаване на продукцията на полето“, категорични са производителите.

Недостигът на вода, който е задавал основния тон на работа на производителите на плодове и зеленчуци в района на Попово, е решен. От „Ди берри груп“ работят вече със собствени водоизточници, които ги правят независими от условията на напоителните оператори в района.

 

Дигитализация на целия процес, но с еконасоченост

Дигитализацията и умното управление на целия цикъл на живот на ягодовите, малиновите и къпиновите насаждения представлява изключително улеснение за собствениците на оранжерия. Храненето на растенията се извършва чрез капково напояване, като разтворът достига до кокосовите чували, разказва Пламен Маринов. „При стоманено-стъклените оранжерии не сме зависими от природата. Сами управляваме климата чрез специални модерни системи, а храната се подава чрез хранителен възел с висока концентрация на комбинирани торове“, споделя той.

Деница допълва, че борбата с вредителите обикновено се води чрез биологични средства, като в повечето случаи те се опитват да прилагат биопрерапати, както и разрешени пестициди, но в дози, които не позволяват да има пестицидни остатъци в плодовете. „Има много добър мониторинг на целия процес“, категоричен е Пламен Маринов.

 

Трудностите не спират развитието

Оранжерийното производство на ягодоплодни не е сред лесните начинания в земеделието, но младите предприемачи не спират пред трудностите. „Има трудности, има и улеснения, но в много направления оранжерийното производство е много по-сериозно и отговорно в сравнение с полското. Имаме много предизвикателства, пред които се изправяме, въпреки че самото отглеждане е максимално автоматизирано. Инвестициите са много големи, разсадите тук са много по-скъпи, цената на газа вече е доста сериозен проблем, с който тепърва трябва да се справяме“, казва Деница.

В оранжерията на „Ди берри груп“ залагат на качествен посадъчен материал, който си набавят от чужбина. „Работим с английски сортове и лицензирани разсадници, защото искаме чист произход и качествени плодове, за да можем да работим с растенията няколко реколти“, разказва Денице Иванова.

За опрашването на насажденията в оранжерията на семейното стопанство са поставени 9 кошера с пчели и 15 кошера с бомбуси, които са ангажирани постоянно с работа по растенията. „Това е признак, че гледаме плодовете макар и оранжерийно, максимално чисто.“, коментира Деница Иванова.  Плодовете могат да бъдат намерени на щандовете на големи търговски вериги, като „Кауфланд“, Фантастико“, Билла“, „Паркмарт“ и др.

В оранжерията на стопанството постоянна заетост намират 30 човека, а в плановете влиза и разширяване на комплекса.

Прибира се 99% от продукцията

В оранжерийното производство добивите от ягоди се измерват на растение, обясняват от „Ди берри груп“. Тук от едно ягодово храстче се прибират по 500-750 г ягоди. В полското производство добивите могат да бъдат същите, но 50% от реколтата пропада заради лошите климатични условия – дъждове, влага, силно слънце, суховеи и др. Причина за по-ниските резултати от полското производство е липсата на работна ръка, която да прибере реколтата навреме. В стоманено-стъклените оранжерии реколтата се прибира на 99%, категорични са младите предприемачи, тъй като няма плодове, които да са узрели и да не са откъснати. При полското производство около 30% от ягодите могат да бъдат пропуснати, допълват още те.

 

Финансирането

През 2004 година ЗП Димитринка Стоянова е сред одобрените кандидати по  програма САПАРД, който е реализиран през 2005 година. С годините земеделският производител разширява стопанството си, върху които са създадени трайни насаждения. Три години по-късно Димитринка Стоянова е сред кандидатите по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“ по Програмата за развитие на селските райони за периода  2007-2013 година. Проектът се финансира с помощта на Първа инвестиционна банка, като средствата са инвестирани в закупуването на специализирана овощарска техника: трактор, овощарска пръскачка, пневматична уредба за рязане, шредер, система за капково напояване и система за оросяване.

 

Източник: agrozona.bg

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

  ОСП предлага множество възможности за подпомагане на селските райони извън селскостопанските дейности. Става дума за инвестиции в неземеделски дейности и инфраструктурни проекти, подходът LEADER, и създаване на нови предприятия в селските райони. Близо 25...

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

  За преструктуриране и конверсия на лозя са осигурени над 21 млн. лева Утвърдени са правилата за прилагане на интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година. Това...

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Заради промените в законодателството Кампания 2023 е трудна за стопаните По време на второто заседание на Комитета по наблюдение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г., бяха обсъдени първите предложения по промените му. В...