fbpx

На гости на фермерски пазар Варна

април 29, 2022

Срещите на CAP Green Zone с фермери, производители и потребители продължиха и през април по време на специалнo събитие в рамките на Фермерски пазар Варна, който се проведе пред Фестивалния и конгресен център в морската ни столица.

Срещнахме се с местни производители, за да разкажем техните вдъхновяващи истории и да представим вкусните им натурални продукти. Модератор на живото включване в социалните мрежи и експерт по здравословно хранене бе Ивелина Вълчева, която представи производителитена пазара и разнообразието от продукти, които те предлагат.

Младите също имат място в земеделието

20-годишната Пламена Петкова е сред първите производители, с които ни среща фермерският пазар. Младото момиче вече е част от семейния бизнес и изучава агрономство в Технически университет Варна. Семейството на Пламена се занимава със земеделие в с. Круша от 10 години, отглеждайки предимно сезонни зеленчуци, но също ябълки и други плодни дръвчета. Всяка неделя, в продължение на седем години семейството е част от фермерския пазар във Варна.

„Стараем се да предлагаме чиста, прясна храна и високо качество. Мотивира ме контакта с хората. В днешно време е трудно да намериш нещо вкусно и естествено. Хубаво е когато можеш лично да се срещнеш с производителя, да зададеш въпросите, които те интересуват и да получиш повече информация за начина,  по който е отгледана храната“, споделя Пламена.

Био градини Алваново е проект на Янко Георгиев и Ростислав Димитров

„В свободното си време преди 13 години се опитахме да направим нещо, което взе, че се получи, прерасна в истински бизнес. По европроект направихме овощна градина със сливи и орехи. Първоначално нещата не се получиха с пресни плод, затова решихме да стигнем до крайния клиент по друг начин, вместо да продаваме сливите на прекупвачи. Направихме сушилни на слънце. Хвърляме много труд, даваме сърце и душа за този проект. Сивата е сушена на слънце, със запазени всички витамини, минерали, ензими, противоракови ензимни вещества“, разказва Ростислав.

„Друг продукт, който предлагаме на пазара е маслото от ядка на био синя слива. То е изключително мощен антиоксидант и съдържа в състава си над 13 различни омега-мастни киселини, витамини А и Е. То има 8 пъти пъти по-силна защитата срещу свободните радикали, спрямо аргановото масло“, разказва още Димитров.

„Бъдещите ни проекти включват сладка без захар и без консерванти, със 100% слива и орехи от нашата градина, приготвени на пещ“, допълва още той.

„Последният продукт, с който много се гордеем е пестилът, който приготвяме. Той е шоколадът на българите от много години. За него също използваме 100% сливи, но и много любов“, разказва с усмивка Ростислав.

„Земеделието е математика“

Фермерският пазар ни среща и със Стойко Стойков – земеделски производител от с. Рудник, който се занимава със земеделие от далечната 1984 г. През последните осем години фокусът му е насочен към отглеждането на ягоди.

„Земеделието е математика, то не е занаят за неграмотни хора. Математика е движението на ръцете, бързината, натоварването на опорно-двигателния апарат на работника. Почти целогодишно имаме ягоди“, споделя Стойко.

С аромат на ядки

Поръчай Лешников тахан, био произведен от ЗП Павел Конуков - Хранкооп

Източник: Фейсбук

Отговорник за вкусните, кремообразни тахани на фермерския пазар във Варна е Павел Конуков.

„Един от най-известните ни и търсени продукти е лешниковия тахан със 100% лешници, които леко се запичат и смилат. Бадемовият тахан също е сред предпочитаните от клиентите“, споделя Павел.

„За децата и хората, които обичат сладко направихме различни комбинации. Такъв е таханът ни „Рафаело“, за който използваме бадеми, мед и кокос. Предлагаме също веган шоколад със сироп от фурми, без добавени захари. Любим на децата е и таханът с белгийски натурален шоколад. Най-новият ни продукт е тахан с бял шоколад“, разказва още той.

С производството на тахани Павел се занимава от вече близо 3 години, като разполага със 150 дка лешникова градина, 20 дка бадемова и 40 дка орехова градина в област Варна. Така от градината до бурканчето производственият цикъл е затворен.

„Избрахме да се насочим именно към производството на таханите, тъй като за България това е един сравнително нов продукт, към който хората проявяват интерес и търсят все по-често. Предлагаме също студено пресовано масло от бадем и лешник за овкусяване на салати“, споделя още производителят.

Трето поколение пчелар

Полина Милчева е трето поколение пчелар. Родителите й се пчелари повече от 30 г., а преди това дядо й също се занимавал с отглеждането на пчели.

„Преди малко повече от 8 години аз и семейството ми се върнахме от София тук, за да вършим това, което обичаме. Отглеждаме малко над 200 пчелни кошера. Зад тази дейност стоят много труд както на пчелите, така и на пчеларите. Паралелно с практикуването на пчеларството направихме и една медена къща, като музей на пчеларството, където има различни пчелни жилища, стъклени кошери, в които можем да наблюдаваме директно животът на пчелите. Медена къща”Михови”  се намира в с. Прилеп, обл. Добрич, а пчелите се отглеждат в защитена зона Батовата“, разказва Полина.

Медена къща „Михови“ бори кризата с онлайн търговия – ProNews Dobrich

Източник: Фейсбук

„Идеята на за медената къща беше да популяризираме живота на пчелите и хората да си дадат сметка  колко важен е той за нас. Ако няма пчели, които да опрашват, не ни остава много и на нас“, коментира още тя.

„Предлагаме изцяло на дребно продукцията си по късата верига производител-потребител, която е изключително важна за нас. Освен мед, предлагаме и всякакви други пчелни продукти – прашец и прополис. Прополисова тинктура е ценен продукт, има имуностимулиращо действие. Предлагаме също спрейчета за нос и за гърло с прополис“, разказва още Полина.

„Освен това имаме регистрирано козметично предприятие. Влагаме пчелните продукти в козметичните. Това се е случвало много преди нас и има защо. Пчелните продукти имат много ползи за красотата. Имаме също регистрирано и друго предприятие за преработка на мед, за да приготвяме комбинации като мед със сусамов тахан. Правим и вкусни и полезни медни вафли. На фермерските пазари идват осъзнати хора, които търсят вкусна и чиста храна“, допълва Полина.

Други производители на фокус

Други производители на фокус по време на събитието бяха ферма “Овчарника” с.Доброглед, които отглеждат пасищно защитена порода родопски говеда, овце и кози и произвеждат голяма гама млечни продукти. Освен това те имат награда за хуманно отглеждане на животните.

Ферма за гъби гр. Варна предложи на посетителите на фермерския пазар гъби кладница, шийтаке и други пресни и преработени видове гъби.

Тодор Моралийски също е част от земеделските производители на пазара, които радват клиентите с вкусни продукти. Той отглежда лимец, овес, ръж и елда и предлага на пазара зърна и брашна, смлени на каменна мелница, овесени ядки и други зърнени храни.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Ден на отворените врати: Био орехи от Сортови семена ЕЛИТ

Ден на отворените врати: Био орехи от Сортови семена ЕЛИТ

Национална кампания Be Organic! Ви кани да вземете участие в отвореното събитие „Био фермите отварят врати: Био орехи от „Сортови семена – ЕЛИТ 2001“ ЕООД. Събитието ще се проведе на 10 октомври 2023 г. (вторник) от 11.00 до 15.00 часа и ще представи модерния цех за...

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

  ОСП предлага множество възможности за подпомагане на селските райони извън селскостопанските дейности. Става дума за инвестиции в неземеделски дейности и инфраструктурни проекти, подходът LEADER, и създаване на нови предприятия в селските райони. Близо 25...

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

  За преструктуриране и конверсия на лозя са осигурени над 21 млн. лева Утвърдени са правилата за прилагане на интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година. Това...