fbpx

Нови поколения, нови технологии, автопилот кара трактора на млад фермер от Гърция

март 29, 2022

Той сее, без да докосва волана и наторява точно там, където е необходимо, без да минава през една и съща точка два пъти, тъй като тракторът му знае точно къде да отиде.
Това е Костас Адамос от Солинари, Гърция, 25-годишен фермер, който отглежда памук, царевица, пшеница и детелина с помощта на съвременни технологии, като GPS системата на трактора си.
„Аз съм трето поколение фермер и от малък се занимавам с нивите на семейството ми. Дядо и баща ми ми предадоха любовта към земята и реколтата. Още тогава знаех, че ще продължа професионално аграрния сектор. „Но исках да го направя по модерен начин и на правилната основа, за да мога да продължа по устойчив и конкурентен начин това, което започнаха предишните поколения“, разказва Костас.

Придобиване на знания

Първата му цел е да придобие добри знания за селскостопанския сектор. „Учих в Тракийски университет в катедра „Растениевъдство“. Мисля, че това беше най-добрият избор, който можех да направя, за да се развивам като фермер. Така мога да оценя различните аспекти в отглеждането на растенията, освен това ползвам не само опита на предишните поколения, но също и напътствията на други експерти. Успях да науча за по-модерните практики в земеделието”, споделя младият стопанин пред ypaithros.gr

Автопилот кара трактора
Придобиването на знания, интересът и търсенето на методи е накарало Костас да използва нови технологии в своите култури. Целта е да си върши работата по-лесно, да има по-добър резултат и да намали производствените си разходи. „Откакто се върнах в моето село, след обучението си, цялото семейство взехме решение да използваме интелигентното земеделие. Култивираме с автопилот в тракторите с GPS система. С правилните координати тракторът се движи сам през нивите. Сея и не пипам волана, като същевременно не правим излишно въртене, защото системата пише точно къде трябва да отидеш, без да минаваш през същата точка. „По този начин спестихме много време и пари“, обяснява младият стопанин.
Според 25-годишния фермер селското стопанство се обръща към глобалната технология, за да помогне на земеделците да  отглеждат по-лесно избраните култури, да подобрят работата си и да намалят времето, прекарано на полето, като същевременно свиват разходите си и предлагат на потребителите продукти с по-малко химикали.
Демонстрация на технологията пред другите
В Гърция смята,  че един от начините за разпространение на иновациите е от фермер на фермер. Тоест, когато този, който го използва, представя на другите начина на работа, но и ползите в отглеждането на различни култури по този начин. В случая с Костас това твърдение изглежда е вярно. „Когато взехме решението да използваме тази система, ние бяхме първите в областта, дотогава никой не я използваше. Първият път, когато излязохме на полето за сеитба, ме видяха трима-четирима фермери, които се чудеха какво точно представлява и как работи. С други думи, хората идваха да им обяснявам каква е ползата от системата”, разказва той.
Освен собственото си желание да използва технологиите в селското стопанство, Костас има и силната подкрепата на баща си. „Въпреки факта, че по-възрастните фермери са предпазливи към новите технологии, понеже не знаят какви резултати да очакват от тях при реколтата, баща ми ми се довери и позволи да поема отговорност.“
Следващи планове
Разширяване отглеждането на повече площи със земеделски култури и използването на още технологии са част от следващите планове на Костас, който, както сам обяснява, иска да следва европейските стандарти за земеделско производство. Да бъде устойчив, конкурентоспособен, опазвайки околната среда и намалявайки производствените си разходи, улеснявайки доколкото е възможно собствената си работа чрез знания и иновации.

допустими, ДФЗ, Agrozona.bgКак младите земеделци в ЕС правят иновации

Според Европейския съвет на младите фермери (CEJA) знанията, консултирането и обучението са характеристиките, които ще помогнат на младите фермери да интегрират съвременните технологии в своите земеделски стопанства.
Предоставянето на знания и обучение на млади фермери може да спомогне за развитие на селскостопанския сектор, да укрепи позицията на фермерите, да доведе до дигитализацията на земеделските стопанства и преодоляване на пропастта между научните изследвания и реалното производство.
Според EIP-AGRI Гърция, Португалия и Румъния са трите страни с най-слаби и най-фрагментирани системи за знания и иновации. Гърция трябва да наблегне на подходящо обучение и консултации, за да насърчи по-екологични практики, но също и технологии.
По същия начин Португалия не успя да свърже научните изследвания с първичното производство и съветниците от публичния сектор имат много ограничена роля.
На другия полюс са Ирландия и Холандия. Това не е случайно, защото Ирландия е страната, която успя да модернизира производството си, като се фокусира върху трансфера на знания и иновации. От друга страна, Холандия е интегрирала напълно модерни технологии в своя агрохранителен сектор, което я прави пионер в Европа.
Елементи на работеща система за знания и иновации
Земеделските производители са основните участници в една система за знания и иновации, тъй като те са крайните потребители на иновациите в областта. Освен фермерите, силната Система включва земеделски съветници, изследователи, селскостопански организации, образователни институции, съответните министерства и медии. Тяхната цел трябва да бъде създаването на национална иновационна екосистема, която да засили потока от знания между участниците.

Източник: agrozona.bg

 

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

  ОСП предлага множество възможности за подпомагане на селските райони извън селскостопанските дейности. Става дума за инвестиции в неземеделски дейности и инфраструктурни проекти, подходът LEADER, и създаване на нови предприятия в селските райони. Близо 25...

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

  За преструктуриране и конверсия на лозя са осигурени над 21 млн. лева Утвърдени са правилата за прилагане на интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година. Това...

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Заради промените в законодателството Кампания 2023 е трудна за стопаните По време на второто заседание на Комитета по наблюдение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г., бяха обсъдени първите предложения по промените му. В...