fbpx

Огледални инструменти: Ще има ли защита на пазара на ЕС срещу внос на стоки, произведени при по-ниски стандарти?

декември 28, 2021

Януш Войчеховски

Принципите на Европейския зелен пакт стават все по-ясни и близки до европейските фермери, но земеделските организации от Общността се опасяват, че тези изисквания могат да допринесат за по-ниско селскостопанско производство, по-ниска рентабилност, а освен това да има проблеми с продоволствената сигурност и конкурентоспособността. Търсенето на приемливо решение е на дневен ред. Еврокомисарят Януш Войчеховски отговаря на въпроси, зададени от земеделските медии в родната му страна по темата. Първият от тях е – Ще започнат ли търговските споразумения със страни извън ЕС да отчитат производствените стандарти, които трябва да спазват земеделските производители в ЕС? В началото на 2022 г. Франция ще поеме председателството на Съвета на ЕС и подготвя планове за справяне с различните стандарти за стоки, внасяни в ЕС, като предлага т.нар огледални инструменти.

Френското председателство ще акцентира на темата за огледалните инструменти

„Много е добре, че френското председателство ще се занимава с тази тема. Имам среща с френския министър на земеделието и ще изготвим доклад, който ще представи текущото състояние на нещата, т.е. доколко имаме проблема с неравнопоставените стандарти в търговията. Тези проблеми също са динамични и се променят през цялото време. Нека припомним, че и други страни повишават своите екологични, санитарни и екологични стандарти, не е така, че само ЕС има все по-високи стандарти. Светът също върви към устойчивост на селскостопанското производство“, казва еврокомисарят.  В същото време той отбелязва, че в интерес на ЕС е и да не се създават бариери пред търговията с храни, като всяка храна или селскостопанска продукция трябва да бъде безопасна за здравето.

„Няма да е толкова лесно, колкото някои си мислят, че ще обявим регламент, че всички продукти трябва да отговарят на същите стандарти, както в ЕС. Те трябва да отговарят на същите стандарти за безопасност, но не трябва да отговарят на същите стандарти, както за метода на тяхното производство. Например, продукт за растителна защита не трябва да надвишава определено ниво на остатъци в храната, но може да се окаже, че продуктът е произведен с продукт, който е забранен в ЕС и е приложим другаде. Световната търговска организация изключва използването на търговски бариери, тоест повишаване на стандартите отвъд договореното. Европейският съюз трябва да се грижи да няма тези бариери, защото ЕС е най-големият износител на храни в света. Излишъкът на износа над вноса е 62 млрд. евро. Стойността на износа извън ЕС е 184 млн. евро, а стойността на вноса е 122 млрд. евро. Можете да видите тези стойности, например в случая със САЩ, че изнасяме там два пъти повече храна, отколкото внасяме. Ето защо трябва да действаме внимателно, на първо място, да насърчаваме тези по-високи стандарти, да подчертаем, че нашите потребители ги очакват, са наясно и чувствителни към условията на производство на продукти, като подобряване на хуманното отношение към животните или опазване на околната среда“, добавя Войчеховски.

Европа няма да печели от масово, а от устойчиво производство на уникални храни

Според комисаря световното търсене на висококачествени храни се увеличава и няма да се стигне далеч с масовото производство, защото Европа няма да спечели конкуренцията по интензивност на производството, но печели и ще продължи да печели с висококачествено, устойчиво производство на храни или географски указания. „Тези силни страни работят добре в износа на храни днес и ще продължат да растат в стойност. Министерската среща на СТО сега е отложена поради COVID и няма да говорим за нея до юни“, казва той.

Йежи Плева

Йежи Плева

По същата тема се изказа наскоро и д-р Плева,бивш ръководител на Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ към Европейската комисия. Той смята, че е по-добре всички продукти, които засягат пазара на Европейския съюз, да имат еднакви стандарти и да се произвеждат според високите изисквания, които се прилагат в Европейския съюз от дълго време. Това обаче е трудно постижимо, защото тстава дума за допълнителни разходи. Най-често вносната храна не отговаря на тези изисквания.Световната търговска организация (СТО) обаче не позволява въвеждането на ограничения поради метода или технологията на производство. Следователно това, което френското председателство ще предложи, но вече се говори на висок глас, е ясно, че има дисбаланс, че търговската политика не отчита какво се случва в селското стопанство, особено в контекста на Зелената сделка,  казва Йежи Плева. Според него е важно усилията за опазване на околната среда да не се губят напразно. За да не получаваме храна, произведена в по-ниски стандарти.

 

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

  ОСП предлага множество възможности за подпомагане на селските райони извън селскостопанските дейности. Става дума за инвестиции в неземеделски дейности и инфраструктурни проекти, подходът LEADER, и създаване на нови предприятия в селските райони. Близо 25...

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

  За преструктуриране и конверсия на лозя са осигурени над 21 млн. лева Утвърдени са правилата за прилагане на интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година. Това...

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Заради промените в законодателството Кампания 2023 е трудна за стопаните По време на второто заседание на Комитета по наблюдение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г., бяха обсъдени първите предложения по промените му. В...