fbpx

От фермата до трапезата: ЕК търси мнения относно новите геномни техники

май 3, 2022

Целта на Комисията е да внесе законодателно предложение за новите геномни техники до средата на следващата година

Европейската комисия започна обществена консултация , призовавайки гражданското общество, публичните органи, бизнес операторите и всички заинтересовани да дадат своето мнение относно новите геномни техники (NGT) за растенията, предаде AG-press.

NGT са способни да променят генетичния материал на организмите, които могат да бъдат използвани за хранителни, промишлени или фармацевтични цели. Тези нови техники, позволяващи по-бързи, по-специфични и по-ефективни процеси на развъждане, са разработени през последните две десетилетия. Очаква се те да продължат да се разширяват.

Проучване за новите геномни техники

По искане на Съвета на ЕС, през изминалата година Комисията публикува проучване по темата, подчертавайки, че NGT имат потенциала да допринесат за устойчиви агрохранителни системи в съответствие с целите на Европейската зелена сделка и стратегията „От фермата до трапезата“.

През последните няколко месеца Комисията разработва политически действия по отношение на растенията, получени с помощта на NGT. Очаква се стартирането на обществена консултация да допринесе за тази работа и разработването на нова регулаторна рамка.

„Устойчивостта на храните ще бъде движеща сила за постигане на целите на Европейския зелен договор, и по-специално тези на стратегиите от фермата до вилица и биологичното разнообразие. Иновациите са в основата на нашата работа и ние вярваме, че съвременните биотехнологии, и по-специално новите геномни техники, могат да помогнат за по-устойчиви агрохранителни системи в бъдеще. Въпреки това защитата на високите стандарти на ЕС за безопасност на храните и здравето на потребителите винаги трябва да са на първо място. Имайки предвид потенциалното ново законодателство, ще трябва да оценим редица сложни въпроси. Ето защо призовавам всички заинтересовани да споделят своите виждания, за да можем да имаме възможно най-широк принос към тази важна инициатива ”, коментира Стела Кириакидес , европейски комисар по здравеопазване и безопасност на храните.

Обществената консултация ще бъде отворена до 22 юли

Въз основа на резултатите от тази консултация, която е отворена до 22 юли, и допълнителни анализи през следващите месеци, включително под формата на оценка на въздействието, Комисията ще продължи да работи по законодателно предложение, което ще бъде внесено в Европейския парламент и Съвета до средата на 2023 г.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

  ОСП предлага множество възможности за подпомагане на селските райони извън селскостопанските дейности. Става дума за инвестиции в неземеделски дейности и инфраструктурни проекти, подходът LEADER, и създаване на нови предприятия в селските райони. Близо 25...

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

  За преструктуриране и конверсия на лозя са осигурени над 21 млн. лева Утвърдени са правилата за прилагане на интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година. Това...

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Заради промените в законодателството Кампания 2023 е трудна за стопаните По време на второто заседание на Комитета по наблюдение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г., бяха обсъдени първите предложения по промените му. В...