Целта на Комисията е да внесе законодателно предложение за новите геномни техники до средата на следващата година
Европейската комисия започна обществена консултация , призовавайки гражданското общество, публичните органи, бизнес операторите и всички заинтересовани да дадат своето мнение относно новите геномни техники (NGT) за растенията, предаде AG-press.
NGT са способни да променят генетичния материал на организмите, които могат да бъдат използвани за хранителни, промишлени или фармацевтични цели. Тези нови техники, позволяващи по-бързи, по-специфични и по-ефективни процеси на развъждане, са разработени през последните две десетилетия. Очаква се те да продължат да се разширяват.
Проучване за новите геномни техники
По искане на Съвета на ЕС, през изминалата година Комисията публикува проучване по темата, подчертавайки, че NGT имат потенциала да допринесат за устойчиви агрохранителни системи в съответствие с целите на Европейската зелена сделка и стратегията „От фермата до трапезата“.
През последните няколко месеца Комисията разработва политически действия по отношение на растенията, получени с помощта на NGT. Очаква се стартирането на обществена консултация да допринесе за тази работа и разработването на нова регулаторна рамка.
„Устойчивостта на храните ще бъде движеща сила за постигане на целите на Европейския зелен договор, и по-специално тези на стратегиите от фермата до вилица и биологичното разнообразие. Иновациите са в основата на нашата работа и ние вярваме, че съвременните биотехнологии, и по-специално новите геномни техники, могат да помогнат за по-устойчиви агрохранителни системи в бъдеще. Въпреки това защитата на високите стандарти на ЕС за безопасност на храните и здравето на потребителите винаги трябва да са на първо място. Имайки предвид потенциалното ново законодателство, ще трябва да оценим редица сложни въпроси. Ето защо призовавам всички заинтересовани да споделят своите виждания, за да можем да имаме възможно най-широк принос към тази важна инициатива ”, коментира Стела Кириакидес , европейски комисар по здравеопазване и безопасност на храните.
Обществената консултация ще бъде отворена до 22 юли
Въз основа на резултатите от тази консултация, която е отворена до 22 юли, и допълнителни анализи през следващите месеци, включително под формата на оценка на въздействието, Комисията ще продължи да работи по законодателно предложение, което ще бъде внесено в Европейския парламент и Съвета до средата на 2023 г.