fbpx

Площите с биопроизводство са намелели с близо 20% за 2 години

август 15, 2023

Ивайло Тодоров, предприемач в земеделието, “Made in Green“ , 14.08.2023 г.

Българското биоземеделие значително изостава от европейското и то не само по отношение на производство, ами и на консумация на биохрани. Според статистика, която видях, става ясно, че земеделските производители, които предлагат биопроизводство и площите с такова, намаляват всяка година. Въпреки всички усилия и субсидии основното ни предизвикателство е тежката бюрокрация. Контролът е изключително голям, земеделските производители се отказват и се вижда, че за 2 години площите с биопроизводство са намелели с близо 20%. Това каза Ивайло Тодоров, предприемач в земеделието в предаването “Made in Green“ с водеща Роселина Петкова.

“Изискванията са много тежки, регламентът за биопроизводство е тежък, пътят за сертифициране е сложен и нивата на контрол са много. Истината е, че може би, за да имаме истинска биохрана и за да знаят хората, че като купят нещо, то наистина е био, контролът трябва да остане, но да се оптимизира.“

В ефира на предаването Тодоров разказва повече за кампанията “Be оrganic!“, чиято цел е повишаване на производството и увеличаване на потреблението на биохрани. Идеята е да се направят посещения във ферми, интерактивна карта на биофермите, да се организират отворени дни в тях, за да види обществото как се произвежда тази храна и да се увери в качеството ѝ. Гостът споделя, че доверието на потребителите в биохраните не нараства, тъй като те се сблъскват с невярна или с малко информация.

“Цените на биохраните неслучайно са по-високи, защото изискванията, които споменах, са доста и включват това да се използват определени биологични торове и препарати, които са определени за биопроизводство. Всички те са на органична основа и са много по-скъпи.“

На въпроса дали е постижимо при предприемане на необходимите мерки пазарът на биохрани у нас да нарасне и да измести по процентен дял конвенционалните храни гостът е оптимистичен. По негови думи това е възможно, но трябва да се положат усилия както от държавата, така и от бизнеса. Според него в България има както качествени, така и некоректни производители и онези, които работят коректно, трябва да посочват тези, които не го правят.

“Трябва да покажем добрите примери – тези, които водят до повишаване на доверието, консумацията и производството!“

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

  ОСП предлага множество възможности за подпомагане на селските райони извън селскостопанските дейности. Става дума за инвестиции в неземеделски дейности и инфраструктурни проекти, подходът LEADER, и създаване на нови предприятия в селските райони. Близо 25...

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

  За преструктуриране и конверсия на лозя са осигурени над 21 млн. лева Утвърдени са правилата за прилагане на интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година. Това...

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Заради промените в законодателството Кампания 2023 е трудна за стопаните По време на второто заседание на Комитета по наблюдение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г., бяха обсъдени първите предложения по промените му. В...