fbpx

Продоволствената сигурност е приоритет за чешкото председателство на Съвета на ЕС

юли 6, 2022

Продоволствената сигурност ще оформи приоритетите на чешкото председателство на Съвета в областта на селскостопанските храни и ще бъде в дневния ред на всички срещи на министрите на земеделието от ЕС през следващите шест месеца.

Чешката република пое ротационното шестмесечно председателство на ЕС на 1 юли, докато всички погледи са насочени към Украйна и нейната защита срещу агресивната война на Русия. 

„Руската агресия срещу Украйна предефинира приоритетите на чешкото председателство в почти всяка област и селското стопанство не е изключение“, каза Дмитрий Черников, говорител на чешкото постоянно представителство в ЕС, пред EURACTIV.

Гарантирането на безопасността на храните е „отново на върха на дневния ред“.

Преди началото на войната Русия и Украйна представляваха една четвърт от световния износ на пшеница и повече от половината от износа на слънчогледово масло. Поради това прекъсванията, причинени от руската инвазия, породиха опасения относно глобалната хранителна несигурност.

„Въздействието на кризата, причинена от руската агресия, ще бъде наш приоритет, ние ще продължим да ръководим дискусията за пазарната ситуация“, каза той, като обясни, че планът е да повдигнем въпроса „от самото начало“ и тази точка на всеки среща на министрите на земеделието на ЕС през следващите шест месеца.

„Ще дадем възможност на министрите да повдигнат най-тревожните въпроси и също така да предложат действия, ако е необходимо“, добави той.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

  За преструктуриране и конверсия на лозя са осигурени над 21 млн. лева Утвърдени са правилата за прилагане на интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година. Това...

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Заради промените в законодателството Кампания 2023 е трудна за стопаните По време на второто заседание на Комитета по наблюдение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г., бяха обсъдени първите предложения по промените му. В...

Здравето на почвите – акцент в дневния ред на земеделските министри на 18 септември

Здравето на почвите – акцент в дневния ред на земеделските министри на 18 септември

Очертаването на бъдещето на селските райони на ЕС също ще е тема на заседанието на Съвета по селско стопанство и рибарство Директивата относно здравето на почвите ще е акцент в дневния ред на заседанието на Съвета по селско стопанство и рибарство, което ще се проведе...