fbpx

Пролетният фестивал „От фермата до трапезата“събра над 20 ферми в сърцето на столицата

май 25, 2022

Забавления за малки и големи предложиха организаторите от CAP Green Zone

Пролетният фестивал „От фермата до трапезата“, организиран по проекта CAP Green Zone и подкрепен от „Хранкооп“, събра в столичния клуб „Маймунарника“ почитатели на добрата храна, родното производство и качественото забавление. В рамките на няколко часа стотици софиянци успяха да се насладят на различни фермерски продукти, които се предлагаха от над 20 производители на качествена храна в Борисовата градина, както и да се запознаят с народните традиции на различните фолклорни области чрез завладяващите танци на формацията Masters Of The Dance. Забавления не липсваха и за децата. През целия ден те можеха да се докоснат до кулинарното изкуство чрез различни уъркшопи и в същото време да спечелят различни награди.

 

Натурално джелато изкуши малки и големи

Един от най-атрактивните щандове, пред който се тълпяха и малки, и големи, бе този на Джелатерия Диана. Ивет Стойчева разказва, че джелатото, което те предлагат, всъщност е чисто занаятчийски продукт, като от компанията се стремят да произвеждат от фунийката до бисквитките и украсите за сладоледа, тъй като държат на доброто качество, което сами могат да гарантират.

„Това е висококачествен, натурален продукт. Прави се само от натурални съставки, което означава, че в него няма оцветители, няма консерванти и подобрители“, обясни тя. На гостите на фестивала на щанда на Джелатерия Диана предложиха няколко вида категории джелато – веган, със суперхрани, с мляко, с алкохол, както и различни плодови варианти. Ивет допълни, че плодовият и веган сладоледът всъщност представляват тип сорбета, тъй като са без мляко, а най-любимият на хората е с алкохола, който е италианска класика.

През тази година от Джелатерия Диана радват своите почитатели и със сладолед козунак, в който има парченца френски бриош, стафиди и парчета шоколад, а по случай рождения ден на джелатерията ще има още много изненади.

 

В търсене на балансирания вкус

„Всичко е натурално, напитките са с пчелен мед. Имаме три вида напитки: първата е джинджифилов шот, който представлява концентрат от джинжифил, мед и лимон. Имаме подобна напитка, която е по-голяма разфасовка, в която е добавена и изворна вода, и третата е чай – мурсалски чай с пчелен мед и джинджифил“, разказа Павел Викторов, който е сред най-новите попълнения на фермерския пазар на „Хранкооп“. Интересът към полезните напитки е много голям и засега бизнесът е прохождащ и съпътстващ другите му дейности, но младият участник залага на изпитани собствени рецепти, които впечатляват с балансиран вкус. „Рецептата си е наша, ние сме си я измислили, балансът между вкусовете е много добър. Не е много нито лютото, нито сладкото, нито киселото. Направили сме балансиран вкус, никой да не е натрапчив и да преобладава“, разказва Павел.

Засега за производството на полезната джинджифилова напитка Павел е наел малко помещение и всичко се върши на ръка, но се надява да оптимизира процеса и така цената на крайния продукт да падне.

 

 

Ягодите стават рано под полиетилен

Ягодите винаги са били приемани като изкушение, дори и за знатни особи, затова вече близо от месец почитателите на чиста храна могат да се насладят на вкусните ягоди, а вече и малини, произведени от Станислав Стойнев от Кюстендил. Производителят вече втора година се радва на качествена реколта от ягоди в полиетиленови оранжерии и планира през тази година, за да съкрати разходите, сам да произведе разсадите за ягодовите градини. В момента разходите за засаждане на 36 хил. растения за ранния сезон са му коствали по лев на стръкче, обяснява той.

От 10 дка полиетиленови оранжерии в половината от тях се отглеждат ягоди през тази година, на останалите площи има малини, къпини, боровинки. По-голяма част от продукцията се получава на хидропоника, но има растения и в обикновен субстрат, казва Стойнев. Според него производството на хидропоника е много улеснено, тъй като позволява контролиране на средата, в която се развиват растенията, затова вероятно в бъдеще все повече фермери ще се ориентират към тази среда.

 

От биоферма „Поляна“ гарантират високо качество

Сред редовните участници на фермерските фестивали, са и стопаните от биоферма „Поляна“, които са и едни от създателите на „Хранкооп“, разказва Ралица Касимова на щанда на организацията. От биофермата предложиха на гостите на пролетния фестивал „От фермата до трапезата“ уникален кашкавал, отлежал между 1 и 3 години, който може да се вкуси в различни комбинации от мляко, както и опушен. Сред вкусните изкушения от биоферма „Поляна“ са невероятните си желета от трънки, глог или пък коприва, както и традиционните познати вкусове – шипков мармалад, мармалад от малини, вишни, мед, сладко от рози, ядки и билки.

Биоферма „Поляна“ е биосертифицирана и е единствената ферма в България, която е призната по Деметър за биодинамично земеделие, уточни Ралица Касимова.

 

Дива риба от Черно море зарадва почитателите

С дива риба от Черно море пък впечатляват от „Черноморски улов“, които представят различни деликатеси на в ароматна марината. „Всичката риба, която е предлагаме на хората, е уловена от Черно море и това, което можем да представим в прясна марината, са няколко варианта чернокоп и паламуд. Няма консерванти, няма Е-та, няма оцветители, затова и продуктът е много качествен“, казва Явор Ралинов. На щанда на „Черноморски улов“ се редят човек след човек, чакайки да опитат някой от трите вида чернокоп – със зехтин, лимон или чили, или пък паламуда, приготвен по класическа рецепта, пушен или с три вида подправки.

Явор разказва, че фабриката им се намира във Варна, под Аспаруховия мост, а сдружението, което лови рибата, е Черноморски изгрев. „Може да намерите нашите продукти в големите магазини, както и в биомагазините“, казва още Ралинов.

Той обеща изненади през този сезон за почитателите на рибните изкушения и загатна, че ще започнат първо със сафрид.

 

Гурме наслада

Качествената храна обаче не свършва с това. По време на фермерския фестивал сред най-взискателните клиенти можеха да се докоснат и до гурме продуктите, като аспержи, произведени от ферма във Великотърновското село Джулюница.

Макар и трудно вече трета година стопаните са на пазара и се радват на постоянно търсене. Затова днес те се хвалят с удвоена площ, която са заредили с аспержи за производство. За да се отгледа от семката до реколтата обаче аспержите искат три години, а трудът е предимно на ръка. Повечето клиенти на фермата за аспержи са ресторанти и частни лица, като основно търсенето е съсредоточено в София и Варна, разказват стопаните.

 

По време на пролетния фестивал „От фермата до трапезата“, организиран по проекта CAP Green Zone сред най-впечатлените бяха децата, които успяха да направят палачинки, да танцуват с професионални хореографи, както и да се насладят на различни игри, уъркшопи и забавления.

Източник: agrozona.bg

 

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Ден на отворените врати: Био орехи от Сортови семена ЕЛИТ

Ден на отворените врати: Био орехи от Сортови семена ЕЛИТ

Национална кампания Be Organic! Ви кани да вземете участие в отвореното събитие „Био фермите отварят врати: Био орехи от „Сортови семена – ЕЛИТ 2001“ ЕООД. Събитието ще се проведе на 10 октомври 2023 г. (вторник) от 11.00 до 15.00 часа и ще представи модерния цех за...

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

  ОСП предлага множество възможности за подпомагане на селските райони извън селскостопанските дейности. Става дума за инвестиции в неземеделски дейности и инфраструктурни проекти, подходът LEADER, и създаване на нови предприятия в селските райони. Близо 25...

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

  За преструктуриране и конверсия на лозя са осигурени над 21 млн. лева Утвърдени са правилата за прилагане на интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година. Това...