fbpx

ЕК стартира платформа за насърчаване на производството и използването на водорасли в Европа

февруари 11, 2022
Европейската комисия, Европейската изпълнителна агенция по климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA) и консорциум от консултантски организации, занимаващи се с водорасли (EurA AG, EABA, Systemiq, Technopolis и s.Pro) стартират европейска платформа за заинтересованите страни в областта на водораслите, наречена EU4Algae. Целта на платформата е да ускори развитието на европейската индустрия за водорасли и да насърчи тяхната консумация за хранителни и други цели сред потребителите и бизнеса в ЕС.
Водораслите се произвеждат и консумират по целия свят от векове. Поради високата си хранителна стойност и специфичния солен вкус те са особено ценени в азиатската кухня. През последните години водораслите станаха неизменна част от менюто на западните вегански ястия.
Извън кулинарната сфера, водораслите се превърнаха в изходна суровина за устойчиви индустриални приложения, като биоразградими пластмаси, например.
Въпреки това, усвояването на производството и потреблението на водорасли в Европа е твърде бавно. Именно затова Европейската комисия засилва ролята си, като обединява усилия с CINEA и консорциум (EurA AG, EABA, Systemiq, Technopolis и s.Pro) и стартират EU4Algae. Този 3-годишен проект ще ускори разрастването на регенеративна, устойчива, справедлива и благоприятна за климата индустрия на водорасли в Европа и ще разшири и разнообрази видовете, предлагани на пазара на ЕС.
Платформата ще бъде уникално пространство за сътрудничество между европейските заинтересовани страни в областта на водораслите, включително производители на водорасли, продавачи, потребители, разработчици на технологии, както и организации за подкрепа на бизнеса, инвеститори, публични органи, академични среди, изследователи и неправителствени организации. Платформата също така ще действа като единен информационен център, на който ще се публикуват покани за финансиране на проекти за водорасли, предоставяне на информация за бизнеса, както и проучване и представяне на най-добри практики в тази сфера.
Източник: https://ec.europa.eu/

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

  ОСП предлага множество възможности за подпомагане на селските райони извън селскостопанските дейности. Става дума за инвестиции в неземеделски дейности и инфраструктурни проекти, подходът LEADER, и създаване на нови предприятия в селските райони. Близо 25...

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

  За преструктуриране и конверсия на лозя са осигурени над 21 млн. лева Утвърдени са правилата за прилагане на интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година. Това...

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Заради промените в законодателството Кампания 2023 е трудна за стопаните По време на второто заседание на Комитета по наблюдение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г., бяха обсъдени първите предложения по промените му. В...