fbpx

С евросредства подобряват биосигурността на кравеферма в село Драгомъж

юни 27, 2022

Общият бюджет е 891 292 лева

„Караджа – ФАГ” ООД град Исперих е получател на средства по проект „Изграждане на ограда и закупуване на оборудване за повишаване на биосигурността в кравеферма”, финансиран от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., съобщиха от ОИЦ-Разград.

Общият бюджет е 891 292 лева, от които 445 646 лева са безвъзмездна финансова помощ, а останалите са собствено участие от страна на бенефициента.

Инвестицията предвижда изграждане на ограда с обща дължина 1145.5 метра в животновъдния обект, находящ се в село Драгомъж, община Исперих. С оградата ще се постигне подобряване на биосигурността в стопанството. Тя ще ограничи свободния достъп на хора и животни към кравефермата и ще подобри здравното благополучие на животните.

Закупуване на съоръжения и оборудване

Ще бъде закупено оборудване за съхранение и раздаване на фуражите – самоходно фуражо-раздаващо ремарке. Стопанството ще бъде оградено и предпазено от  навлизането на животни с двулинеен електропастир, подходящ за ажурна ограда.

Микроклиматът ще бъде подобрен с вентилационна система за обор за крави със система за оросяване над хранителна пътека. Ще бъде въведена система за дистанционно управление и дистанционна помощ (в т.ч. от компютър или мобилен телефон).

Оборудването е в съответствие с изискванията за биосигурност, защита и хуманно отношение към селскостопанските животни. То ще допринесе за понижаване на риска от проникване, развитие и разпространение на болестите.

Очаква се проектните дейности да завършат през октомври 2023 година.

 

Снимка: Pixabay

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

  ОСП предлага множество възможности за подпомагане на селските райони извън селскостопанските дейности. Става дума за инвестиции в неземеделски дейности и инфраструктурни проекти, подходът LEADER, и създаване на нови предприятия в селските райони. Близо 25...

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

  За преструктуриране и конверсия на лозя са осигурени над 21 млн. лева Утвърдени са правилата за прилагане на интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година. Това...

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Заради промените в законодателството Кампания 2023 е трудна за стопаните По време на второто заседание на Комитета по наблюдение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г., бяха обсъдени първите предложения по промените му. В...