fbpx

Фермерският фестивал на CAP Green Zone гостува в Пловдив

юли 5, 2022

От кооператива Хранкооп пък зарадваха посетителите с автентични продукти

Фермерският фестивал, организиран в рамките на проекта CAP Green Zone, събра малки и големи на второто си издание, което се проведе в парк Рибница в район „Северен“ в Пловдив. В рамките на фестивала бе организиран и фермерски пазар, на който организаторите в партньорство с кооператива Хранкооп успяха да представят автентични български храни и продукти от родни стопани. Стоян Алексиев, кмет на район „Северен“ в Пловдив, определи инициативата като много полезна и изрази надежда тя да стане редовно събитие в парка. „Тази прекрасна инициатива има пълната ми подкрепа като кмет на район „Северен“, защото се надявам тя да стане част от културния календар на района и да се превърне в регулярно събитие в нашия хубав район и парк. Подкрепям идеята на

кампанията на CAP Green Zonе, която насърчава да се произвежда качествена, чиста продукция, която да стигне на трапезата“, допълни още той. Парк Рибница е разположен на около 70 дка в северния район на Пловдив и след реновиране на много от площите става място, където се срещат млади и стари, за да могат да се насладят на много събития от културния календар на града под тепетата.

Вкусни плодове от Кюстендилско 

Станислав Стойнев, който от няколко сезона се занимава с производството на меки плодове – ягоди, малини, боровинки в с. Жабокрът. „Производството ни е съсредоточено върху ягодите, но сега сме в малка пауза. Сега засадихме ягоди за средно късно производство, след това ще отглеждаме и късни сортове“, обясни Стойнев. Фермерът е сред първенците в района на Кюстендил, който се занимава с отглеждането на такива плодове в оранжерии без отопление. „Насочили сме се към отглеждане на плодовете в оранжерии без отопление предимно, за да ги защитим от климатичните условия – градушка, дъждове, защото на открито често се случва градините да бъдат съсипани“, каза Стойнев. Плодовете в стопанството се отглеждат предимно на хидропоника и затова през цялото време растенията трябва да имат достъп до вода, допълни той. Продукцията на стопанството на Станислав Стойнев може да се намери на фермерските пазари, организирани от Хранкооп в столицата – в сряда на пазара „Иван Вазов“, в събота – на Римската стена и на месечния фестивал на НДК.

 

Миниформат за максимален вкус

Микрозеленчуци на фермерския пазар пък предлага от стопанството си Microplans Sofia и Симона Гошева. Тя се занимава с бързо отглеждане на мини зеленчуци, които носят много ползи за организма, обяснява младата фермерка. Отглеждането на зеленчуците не изисква прекалено много усилия и самият процес е относително бърз. Ползите обаче са доказани – „те предпазват от много болести, могат да предотвратят и тежки състояния“, допълни младата дама.

Микрозеленчуците могат да се получат само за няколко дни в зависимост от използваните семена и условия. За бърз растеж са необходими 4 дни, но нормалният цикъл на производство може да продължи от 5 до 7 дни, допълни фермерката. На пазара в Пловдив стопанството бе представено от няколко вида микрозеленчуци – червено зеле, червена горчица, броколи, дайкон, репички и др.

„Само стръкчетата се режат над почвата и се консумира, като всяко растение има собствен вкус. Репичките например, са леко пиперливи, но са доста сочни и крехки и хората ги харесват. Стават прекрасно допълнение към пресни салати и разядки“, разказа още Симона Гошева.

 

Най-хубавата лютеница

„Най-хубавата лютеница“ – така представи продукта си Слави Карабов от фирма „Орион“ серията от лютеници. Той е производител, който напълно съвпада с обявената от ЕС политика – от фермата до трапезата. В стопанството сами произвеждат зеленчуците – чушки, домати, патладжан, след това всичко се прави на ръка, за да има истински вкус, а накрая клиентите могат да сложат на трапезата си само полезни и вкусни храни. Карабов казва, че в гамата на производството са включени освен лютеници – класическа с повече чушка, традиционна с повече домати, без захар, пикантна, с босилек и с мед, и разядки – две житненски и две тракийски рецепти. През тази година „Орион“ спечелиха първа награда на Пловдивския панаир с гъба кладница – маринована, бланширана, с чесънче, готова за мезе, както разказва Стоян Карабов.

„Само чушка, домат и патладжан използваме в нашето производство на лютеница, нищо друго, без нишесте, без консерванти, без семки, изваряваме на ниска температура, за да няма проблем за стомаха.“, разказва Слави Карабов.

Според производителят трудностите, пред които стои стопанството му, не го отказват от това да произвежда качествена храна. Суровините се подготвят ръчно, зеленчуците се пекат на ток, което все повече натоварва финансово производителите.

Вкусните продукти с марка „Орион“ могат да бъдат намерени на различни фермерски пазари в столицата – до земеделското министерство в сряда, в събота на Римската стена, в неделя на НДК и по всички фестивали.

Забавления за малчуганите

Малките гости на пролетния фермерски фестивал в Пловдив успяха да се насладят на много забавления, започвайки още от сутринта. Пред откритата сцена в парк Рибница те учиха народни танци, забавляваха се със състезания за рисунки и спортни игри, а най-интересното бе, че за тях имаше специална работилница за приготвяне на вкусни и здравословни храни, в която те сами можеха да си направят апетитни и полезни закуски.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Ден на отворените врати: Био орехи от Сортови семена ЕЛИТ

Ден на отворените врати: Био орехи от Сортови семена ЕЛИТ

Национална кампания Be Organic! Ви кани да вземете участие в отвореното събитие „Био фермите отварят врати: Био орехи от „Сортови семена – ЕЛИТ 2001“ ЕООД. Събитието ще се проведе на 10 октомври 2023 г. (вторник) от 11.00 до 15.00 часа и ще представи модерния цех за...

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

  ОСП предлага множество възможности за подпомагане на селските райони извън селскостопанските дейности. Става дума за инвестиции в неземеделски дейности и инфраструктурни проекти, подходът LEADER, и създаване на нови предприятия в селските райони. Близо 25...

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

  За преструктуриране и конверсия на лозя са осигурени над 21 млн. лева Утвърдени са правилата за прилагане на интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година. Това...