fbpx

CAP GREEN ZONE гостува на най-стария фермерски пазар в столицата

февруари 24, 2022

 На пазара Римска стена в София всяка събота застават производители на бутикови земеделски продукти. Те не се притесняват за качеството и произхода на продукцията си, защото произвеждат всичко сами.

Инициативата на CAP GREEN ZONE – Открий фермерските продукти се премести през февруари под открито небе и гостува на най-стария фермерски пазар в страната – този, който се провежда до Римската стена в столицата. Първите земеделски стопани започват да предлагат тук продукцията си преди повече от 12 години, и досега всяка събота хората, които искат да се хранят здравословно с продукти, доставени директно от фермите и стопанствата имат възможност да избират измежду 50 производители.

Целта на посещението на фермерския пазар не е само да се мотивират повече посетители да дойдат на това прекрасно място, където се предлага качествена продукция, но и да се срещнем с фермерите, за да ги запознаем с новата Обща селскостопанска политика и възможностите за подпомагане и финансиране на нови проекти. Новата ОСП е ориентирана към малките и младите земеделски стопани, скъсява веригите на доставка и подкрепя производството на чиста и натурална храна.

На фермерските пазари продават само регистрирани земеделски производители

 

Срещаме се с Цветана Димитрова, член на Управителния съвет на ХРАНКООП, която отговаря за вътрешния контрол на фермерските пазари. Тя е участник на фермерските пазари още от 2011 година, когато все още не е била официално регистрирана като производител, а от 2019 г. е член на УС на кооперацията . Цветана Димитрова е от Натурално стопанство Осина, дългогодишен производител в Хранкооп и радетел за запазване на стари български сортове.

„Не всеки производител може да дойде на фермерските пазари, организирани от ХРАНКООП и да изложи своята продукция. Преди това той трябва да попълни анкетни карти с информацията на своето производство и продуктите, които желае да предлага. Има правилник на кооперацията и всеки един, който желае да участва трябва да отговаря на условията на този документ. Има контрол, продават само регистрирани земеделски производители или като фирма“, споделя Димитрова.

На пазарите на ХРАНКООП се продава почти пълната гама от храни, които се произвеждат в България. Купувачите могат да направят богат избор от  зеленчуци, плодове, млечни продукти, мед и неговите производни продукти, фермерски хляб и сладкиши, както и различни вина и месни продукти.

Заради вътрешния контрол, който осъществяват организаторите, потребителите могат да бъдат сигурни, че това, което купуват е чиста и прясна храна, която може да задоволи всеки вкус. Екипът на CAP GREEN ZONE вижда щандове отрупани със сезонни зеленчуци, туршии, лютеници и сладка, съхранили най-хубавите вкусове и аромати на лятото.

От думите на Цветана става ясно, че много от участниците в пазара са започнали да правят оранжерии, което ще им позволи целогодишно да предлагат прясна продукция. Друга причина за тези инвестиции е възможността да се запази качеството на продукция и при неблагоприятни климатични условия в условията на променящ се климат.

На фермерските пазари производители и потребители се срещат лице в лице, имат възможност не само да дегустират бутиковите продукти, но и да научат всичко, свързано с производството им.

Бутикови млечни продукти вече 12 години имат верни почитатели

Виолета Крушкова от село Брестник е производител на млечни продукти – овче сирене, кашкавали, брънза, кисело мляко. „За нас е характерно, че произвеждаме продуктите от наша суровина“, споделя тя. В семейната ферма има ясно разпределение на задачите – с животните се занимават бащата и брата на Виолета, а тя с пазарите и реализацията. През лятото стоката е на паша на 1600 м надморска височина в местността Баш мандра. От „Златно руно“ произвеждат ръчен кашкавал на конци, като всички продукти са екологично чисти. Около 800 овце наброява стадото на семейната ферма. За тях се грижат 7 човека. Зрялото овче сирене, предлагано от „Златно руно“ е уникален бутиков продукт, който почти не може да се срещне в страната.

Семейната ферма не може да се оплаче от липса на клиенти, вече 12 години продуктите им се предлагат на фермерските пазари и в самото стопанство. Готовата продукция не е в индустриални количества, затова задружното семейство успява да си я реализира само.

Истинско какао от малки плантации в Южна Америка

По съвсем друга линия, но отново с грижа за фермерите работи Антон Кринчев. Собственикът на Flow Cacao стартира смело своята какаова пекарна по време на пандемията през миналата година. Във фирмата се работи със сурови какаови зърна от Централна Америка, като се партнира с малки ферми и кооперативи, които предлагат специално фино какао, за което получават добро и справедливо възнаграждение. Фокусът на Flow Cacao е процесът на печене на какаото, което е един изключително важен и прецизен момент, при който се развиват всички вкусове на така любимия шоколад. Основният продукт на фирмата обаче е шоколад за пиене. Преди да се стигне до избора на този продукт, от фирмата са прекарали доста време в Южна Америка и Карибите, където са посетили ферми и какаови плантации. Именно от там е дошла идеята за чистата форма на консумацията на какао, така както го правят местните.

„Работим с малки кооперативи и ферми, като в момента ползваме три произхода – Никарагуа, Хондурас и Коста Рика, освен това имаме партньор в Холандия, който ни помага за логистиката на контейнерите. Имаме много добра информация за фермите, които отглеждат какаото, какви процеси преминават, както и дали използват практики за залесяване“, разказва още Кринчев.

Младен Кузманов е собственик на ферма за отглеждане на птици – кокошки и пъдпъдъци, но освен това отглежда и екзотични видове, пауни и фазани. В стопанството на свобода се отглеждат над 500 пъдпъдъци, над 300 кокошки. Яйцата от пъдпъдъци са с високо енергийно съдържание и ниско съдържание на холестерол, при тях няма и салмонела, защото тези дребни птички са с висока телесна температура, която не позволява да се развие болестта. Младен има много клиенти, някой от които консумират пъдпъдъчите яйца сурови, от които правят здравословни коктейли. За възрастен индивид дневното потребление е 3 яйца максимум., докато за дечицата дозата е до 2 яйца в  зависимост от годините.

Засушаванията притесняват пчеларите

Не може да има фермерски пазар без пчелар. Хората от тази гилдия са едни от най-активните за развитието на биологичното производство. Срещаме Илиян Панов, който отглежда пчелни семейства в Сакар. Той ни показа един комбиниран продукт, който съдържа и четирите основни пчелни продукта – мед, прашец, пчелно млечице и прополис. „Това е не само общо стимулиращо средство, но и полезна добавка към ежедневното хранене, защото съдържа всички микроелементи, витамини, аминокиселини, необходими за пълноценното хранене“, споделя Панов.

Илиян произвежда и медовина. Напитката е традиционна за славянските народи. В умерени количества е полезна за консумация, макар че съдържа алкохол. Медовината му е подготвена от подбран биологичен мед, освен това отлежава няколко години във френски дъбови бурета.

Най-голямото предизвикателство пред работата на пчелната ферма са свързани със засушаванията през последните години в края на лятото. Като сертифицирани биологични производители обаче са ограничени в използването на допълнителни средства за подхранване на пчелите и сега те се справят сами както могат, но това се отразява негативно на добивите.

За повече полезна информация, харесайте страницата ни във Фейсбук

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Ден на отворените врати: Био орехи от Сортови семена ЕЛИТ

Ден на отворените врати: Био орехи от Сортови семена ЕЛИТ

Национална кампания Be Organic! Ви кани да вземете участие в отвореното събитие „Био фермите отварят врати: Био орехи от „Сортови семена – ЕЛИТ 2001“ ЕООД. Събитието ще се проведе на 10 октомври 2023 г. (вторник) от 11.00 до 15.00 часа и ще представи модерния цех за...

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

  ОСП предлага множество възможности за подпомагане на селските райони извън селскостопанските дейности. Става дума за инвестиции в неземеделски дейности и инфраструктурни проекти, подходът LEADER, и създаване на нови предприятия в селските райони. Близо 25...

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

  За преструктуриране и конверсия на лозя са осигурени над 21 млн. лева Утвърдени са правилата за прилагане на интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година. Това...