fbpx

Войчеховски: Не е необходим преглед на селскостопанската политика на ЕС

март 4, 2022

Европейският комисар по земеделие Януш Войчеховски смята, че е изключително важно Русия да бъде изключена от международната търговия. Той обаче не приема за необходимо да се преразгледа европейската селскостопанска политика в резултат на войната в Украйна.

Нахлуването на Русия в Украйна също нарушава световните пазари на селскостопански продукти и суровини, необходими за селскостопанското производство, като енергия и торове. От началото на конфликта световните цени вече се повишиха рязко, достигайки исторически високи нива.

Според европейския комисар по земеделието, оборотът на селскостопанския износ от Европейския съюз за трите страни, участващи в конфликта – Русия, Беларус и Украйна, възлиза на 10,5 милиарда евро. Това е 6 процента от общата европейска търговия. Войчеховски смята, че цифрите са важни, но не и решаващи за селското стопанство и продоволствената сигурност в Европа.

Осемте съседни държави страдат най-много

Последствията са особено силни за осемте съседни държави, които ще бъдат най-засегнати от конфликта: Полша, балтийските държави, Финландия, Словакия, Унгария и Румъния. Основните европейски земеделски производители, като Франция и Германия, ще бъдат по-малко засегнати, според еврокомисаря.

Холандският министър на земеделието Хенк Стагоуер посочва в писмо до парламента, че дискусията в сряда следобед е организирана, за да се идентифицират действията, които трябва да бъдат предприети в рамките на Европейския съюз. Също така в сътрудничество с други международни организации, като Световната организация по храните FAO и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Той посочи, че на срещата все още няма да се вземат конкретни решения.

Добър компромис

Войчеховски опроверга настояванията, че европейската селскостопанска политика и стратегията „От ферма до вилицата“ трябва да бъдат преразгледани заради войната в Украйна. Според него Общата селскостопанска политика (ОСП) е много добър компромис между еколози и фермери, които се страхуват от ограничения.

„Не мисля, че новата ОСП ще доведе до спад в селскостопанското производство. Напротив, определени мерки могат да допринесат за неговото развитие“, каза еврокомисарят пред репортери по време на посещение тази седмица на селскостопанския панаир Salon de l’Agriculture в Париж.

Източник: agrozona.bg

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

  ОСП предлага множество възможности за подпомагане на селските райони извън селскостопанските дейности. Става дума за инвестиции в неземеделски дейности и инфраструктурни проекти, подходът LEADER, и създаване на нови предприятия в селските райони. Близо 25...

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

  За преструктуриране и конверсия на лозя са осигурени над 21 млн. лева Утвърдени са правилата за прилагане на интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година. Това...

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Заради промените в законодателството Кампания 2023 е трудна за стопаните По време на второто заседание на Комитета по наблюдение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г., бяха обсъдени първите предложения по промените му. В...