fbpx

ЕК даде старт на Пакта за селските райони

декември 20, 2021

На конференция през следващата година ще бъдат представени основните цели на инициативата

Европейската комисия даде старт на новата инициатива на комисията – Пакт за селските райони, която за първи път бе представена през юни т.г. Той е част от дългосрочната визия на ЕС за селските райони – към по-силни, свързани, устойчиви и проспериращи селски райони за 2040 г.

„Селските райони са от ключово значение за бъдещето на Европа и са основни компоненти на зеления и цифров преход и именно затова те са в основата на Пакта за селските райони, който цели засилване на просперитета на тези зони“, казват в съобщение от ЕК. За да достигнат пълния си потенциал при тези преходи, селските райони трябва да преодолеят редица предизвикателства, коментираха от Европейската комисия.

Пактът за селските райони е ключова инициатива на ЕК, която има за цел да „мобилизира публичните органи и заинтересованите страни да действат според нуждите и стремежите на селските жители”. Тези стремежи са описани чрез десет споделени цели, които са резултат от обширните консултации с участието и заинтересованите страни.

„Въпреки разнообразието на селските райони, ние сме доволни да чуем колко широко заинтересовани страни от цяла Европа ги подкрепят“, се обединяват в писмо еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски, Елиза Ферeйра, еврокомисар по кохезионната политика и реформите и Дубравка Шуица, заместник председател на ЕК.

Пактът за селските райони ще бъде подробно представен на специална конференция, която ще се проведе през юни следващата година, допълват от ЕК.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

  ОСП предлага множество възможности за подпомагане на селските райони извън селскостопанските дейности. Става дума за инвестиции в неземеделски дейности и инфраструктурни проекти, подходът LEADER, и създаване на нови предприятия в селските райони. Близо 25...

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

  За преструктуриране и конверсия на лозя са осигурени над 21 млн. лева Утвърдени са правилата за прилагане на интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година. Това...

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Заради промените в законодателството Кампания 2023 е трудна за стопаните По време на второто заседание на Комитета по наблюдение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г., бяха обсъдени първите предложения по промените му. В...