fbpx

ЕП гласува в подкрепа на производството на гъши дроб

февруари 17, 2022

Euro Foie Gras и Copa-Cogeca приветстват положителния вот на Европейският парламент относно „Доклад за прилагане на хуманното отношение към животните във фермата“ на Jérémy Decerle. Членовете на Европейския парламент (ЕП) признаха, че „Производството на гъши дроб се основава на земеделски процедури, които зачитат критериите за хуманното отношение към животните” и отхвърлиха призива за забрана на асистирано хранене (или т.нар. гушене) на патици и гъски.

Снощи мнозинството от евродепутатите гласуваха против две поправки, призоваващи за забрана на асистирано хранене за производство на гъши дроб. Приетият текст гласи, че „фазата на угояване, която продължава средно между 10 и 12 дни с две хранения на ден, зачита биологичните параметри на животното“.

Освен това докладът признава, че производството на гъши дроб е обширно, на открито и се извършва предимно в семейни ферми. Угояваните патици и гъски прекарват 90% от живота си в бягане на открито, където могат да растат свободно, заобиколени от своите връстници. Този доклад ще бъде включен в процеса на преразглеждане от Комисията на законодателството на ЕС за хуманно отношение към животните.

„Ние силно приветстваме подкрепата, изразена от Парламента за нашия сектор. Нашите постоянни усилия да поддържаме нашите специфики и високи стандарти за хуманно отношение към животните бяха чути.”, заяви Кристоф Барайл, президент на Euro Foie Gras

Производството на гъши дроб наистина отговаря на всички стандарти на ЕС за хуманно отношение към животните и дори надхвърля, като следва собствената харта на сектора, приета през 2013 г., и разработва показатели за хуманно отношение към животните, допълва Барайл.

Не съществуват алтернативни методи за производство на гъши дроб

Също така е важно да се отбележи, че според настоящото състояние на познанията и наличните техники, не е възможно да се произвежда гъши дроб без асистирано хранене.

Euro Foie Gras и Copa-Cogeca винаги са работили и ще продължат да гарантират, че угоените патици и гъски се отглеждат при оптимални условия, като напълно гарантират тяхното благосъстояние, като същевременно отговарят на изискванията, свързани със санитарните аспекти и предлагат задоволителни условия на работа на животновъдите.

Насилственото хранене на патици и гъски за производство на втлъстен черен дроб е забранено в 22 държави-членки на ЕС. България е сред петте страни, които прилагат тази практика, заявиха от своя страна от сдружение КАЖИ, допълвайки, че подобна мъчителна и жестока практика в индустриалното животновъдство няма място в съвременния свят.

 

Снимки: Pixabay

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

  ОСП предлага множество възможности за подпомагане на селските райони извън селскостопанските дейности. Става дума за инвестиции в неземеделски дейности и инфраструктурни проекти, подходът LEADER, и създаване на нови предприятия в селските райони. Близо 25...

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

  За преструктуриране и конверсия на лозя са осигурени над 21 млн. лева Утвърдени са правилата за прилагане на интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година. Това...

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Заради промените в законодателството Кампания 2023 е трудна за стопаните По време на второто заседание на Комитета по наблюдение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г., бяха обсъдени първите предложения по промените му. В...