Развитие на местни пазари за биологично ценни продукти
Биологично ценни продукти са тези хранителни продукти, които се характеризират с високо съдържание на биологично активни съединения: витамини, незаменими аминокиселини, ненаситени мастни киселини, минерали.
INNOFOOD HUB, Оперативна група (ОГ) по ЕПИ-АГРИ от Литва, разработва модел на къса верига за доставка на храни и местни пазари за тези здравословни, пресни, сезонни продукти.
В Литва фермите, които отглеждат и произвеждат биологично ценни продукти, са изправени пред редица предизвикателства. През 2019 г. изследователи от Университета Витаутас Магнус създават оперативна група в сътрудничество с литовския съюз на семейните фермери, UAB Kvalitetas, Full House Community и група фермери, за да намерят устойчиво решение за тези предизвикателства. Вилма Аткочюниене, координатор на проекта, обяснява „В Литва малките и средни ферми често не признават своите конкурентни предимства и рядко прилагат стратегия за къса верига за доставка на храни. Обхватът на местни, биологично ценни хранителни продукти в супермаркетите е твърде тесен, предлагането на продукти, произведени от местни фермери, е твърде ниско, а производствените разходи са твърде високи”.
Мисията на ОГ е да разпространява най-добрите практики при късите вериги за доставки за здравословни храни и да насърчава развитието на пазари на биологично ценни продукти. Целта на проекта е да се разработи саморегулиращ се и функциониращ модел за внедряване и разпространение на иновации за ускоряване на късите вериги за доставка на храни и развитието на местните пазари.
Постигнатите резултати допринесат за устойчиво решение на социалните, екологичните и икономическите предизвикателства на регионите, като дадат възможност на фермерите да разработват къси вериги за биологично ценни продукти и да обединят фермерите, прилагащи иновации, в мрежа за сътрудничество.
Проектът обединява иновативни фермери и други заинтересовани страни в „INNOFOOD HUB“ – мрежа за сътрудничество. Вилма Аткочюниене обяснява: „INNOFOOD HUB предоставя възможност на хората да споделят добри практики в управлението на къси вериги за доставка на здравословни храни и да насърчава развитието на пазарите. Земеделските производители не само доставят продукти, но и директно обменят знания с крайните потребители за отглеждането, приготвянето, консумацията на продуктите, тяхната стойност за човешкото здраве и въздействието им върху природата.
INNOFOOD HUB създава саморегулиращ се модел за къси вериги за доставка на храни за биологично ценни продукти, чрез редица дейности и анализиране най-добрите практики от други страни от ЕС относно опита „От ферма до трапезата“ на иновативни ферми, отглеждащи и произвеждащи биологично ценни продукти. Проведено научно изследване подчертава ползите от късите вериги за доставки и идентифицира фактори и характеристики на успеха, както и ограничения.
Освен това проектът оценява тенденциите и възможностите в развитието на пазарите за биологично ценни продукти. Разработени и тествани са интерактивни взаимоотношения с потребителите, основани на развитие на доверие и сътрудничество. Разработена е и база данни от пазарни проучвания за нуждите от биологично ценни продукти и включва национални и европейски стратегически документи, списък на производителите и потребителите на биологично ценни продукти, информация за сертифициране, електронни платформи, международни проекти, публикации, видеоклипове и др.
INNOFOOD HUB е разделен на 3 местни центъра за хранителни общности в три пилотни района, обединяващи 21 фермери, произвеждащи биологично ценни продукти и събиращи мрежа от потребители и други заинтересовани страни от веригата за доставки. Във всяка пилотна зона членовете на INNOFOOD HUB се срещат редовно, организират заедно образователни събития и споделят опит. Те обсъждат какво могат да направят, за да увеличат стойността на своите продукти или да разширят асортимента на своите продукти, как да подобрят доставката и съхранението на производствени ресурси и суровини, производството, преработката, продажбата и консумацията на храни на базата на принципите на кръговата икономика, как продуктите се отглеждат, произвеждат и консумират във възможно най-близкия район (макс. 70 км) и как да се постигне не повече от 1 посредник между производител и потребител. Оперативната група е създала онлайн платформа за партньорство, където участниците могат да продължат да обменят знания.
„Искаме също така да създадем култура на иновации и творчество, така че провеждаме и дейности за насърчаване на членовете на INNOFOOD HUB да подават и изпълняват нови национални и международни проекти. Ние също така създадохме местен център за координация на хранителната верига, като предоставяме съхранение, логистика и други услуги за местни продукти. Работата на такъв център е голям тласък за фермерите в областта, които искат да продават продукцията си на местния пазар. Като се фокусира върху местния пазар с местни продукти, този проект разглежда проблемите на повторното използване на производствените отпадъци и намалява производствената логистика, транспортните и продажбените разходи.“ разказва Вилма.
Резултатите от проекта имат пряко въздействие върху жизнеспособността и конкурентоспособността на фермите, включени в къси вериги за доставка на биологично ценни продукти. INNOFOOD HUB и разработените модели и методологии подкрепят фермите от иновативна, технологична, управленска и маркетингова гледна точка. Системата също така допринася за качеството и здравето, както и за икономическата и екологичната устойчивост.
Информация за проекта:
- Период на изпълнение на проекта: 2019-2021 г.
- Финансиране: ПРСР 2014-2020, мярка 16 „Сътрудничество“
- Бюджет: 199 977 евро
- Координатор на проекта: Vilma Atkočiūnienė atkociuniene@vdu.lt
- Уебсайт на проекта: https://innofoodhub.vdu.lt/
Контекст
Проектът трансферира знанията, придобити от пилотни ферми и добри практики в развитието на късите вериги за доставка на храни, към други малки и средни стопанства чрез мрежи за сътрудничество в 3 пилотни района на страната и 3 местни хранителни общности (HUB), свързващи производители и потребители. Чрез разпространение на най-добрите практики на проекта на електронна платформа за сътрудничество, стопанствата са насърчавани да развиват късите вериги за доставка на храни и да участват активно в процеса на работа в мрежа.
Проектът допринеся за всички 4 приоритета на мярка „Сътрудничество” на литовската ПРСР 2014-2020 за подкрепа за създаване и развитие на оперативни групи по ЕПИ:
- Насърчаване на трансфера на знания и иновациите в селското стопанство, горското стопанство и селските райони.
- Повишаване на жизнеспособността и конкурентоспособността на всички селскостопански дейности във всички региони, както и насърчаване на иновативни селскостопански технологии и устойчиво управление на горите.
- Насърчаване на организацията на веригата за доставка на храни, включително преработката и маркетинга на селскостопански продукти, хуманното отношение към животните и управлението на риска в селското стопанство.
- Насърчаване на ресурсната ефективност и подпомагане на прехода към устойчива на климата нисковъглеродна икономика в селскостопанския, хранителния и горския сектор.