fbpx

Красивата био история на Дивата ферма

септември 14, 2023

Дивата ферма – далеч от големия град, сгушена в полите на Източните Родопи край малкото село Горно Поле. Там, където природата е почти незасегната от човека, а меандрите на река Арда спират дъха. Район, в който стотици застрашени видове и диви животни живеят необезпокоявани в естествената си среда.

Това място (…представихте ли си го?) Бети и Ники са превърнали в дом за себе си и четирите си деца, за които био храните не са лукс, а норма. В Дивата ферма те отглеждат над 1200 животни, отворили са първата в България био кланица и първия преработвателен цех за био телешко месо.

 

Началото на тази идилия Бети и Ники полагат през 1994 година

По онова време, двамата се отказват от градския живот в Пловдив и заживяват в родната къща на Ники в Горно поле. Привлича ги близостта до природата, домашната храна с фермерско месо, спокойствието на селото.

Започват с 15 кози и десетина овце, наследство от бабата на Ники. Година по-късно купуват първата си крава и получават като подарък от семейството на Бети едно женско теле по случай раждането на първородната им дъщеря – Петя. А след още година и братът на Бети се присъединява към тях с 10 говеда.

Но макар този живот да е свободен и щастлив, той също има своите несгоди. През 1996 г. Бети и Ники продават апартамента си в Пловдив, за да купят още 16 крави, които за жалост загиват още същата година. Това не отказва семейството от тяхната мечта – те стават родители на още 3 деца, които започват да наричат своя дом Дивата ферма.

И действително къщата наистина прераства във ферма – от 2004 насам стадото само расте като днес наброява над 1200 говеда – а и тази ферма наистина е дива, тъй като животните водят не просто свободен, а полудив начин на живот. Сред стадото има редки аборигенни породи като Българско сиво говедо, Родопско късорого говедо, чистокръвни бикове от месодайната порода Оубрак и се селектират животни, които да предлагат вкусно месо, но и да са устойчиви на условията за напълно свободно отглеждане.

 

Тук живеят изобилие от животни на диво и закътано в гората място

Бети и Ники имат и 50 кошера с пчели, а в плодородно поле край селото вече 25 години семейството отглежда и различни био зеленчуци и подправки като: домати , пипер, люти чушки, капия, сиврия, камби, фасул, грах, тикви, пъпеши, дини, царевица, бамя, зеле, моркови, карфиол, цвекло, нахут, слънчоглед, праз, чубрица, кервиз и още много. От 8 години имат и още една градина с оранжерия за ранни зеленчуци и някои плодове: домати, краставици, лук, чесън, моркови, ягоди. В съседното село имат и земя с почва, подходяща за отглеждането на картофи, чесън и лук. Или накратко – каквото и да хапнете тук, то ще бъде отглеждано тук с любов и старание в чиста среда.

Дивата ферма разполага и с био кланица и преработвателен цех, за да предлага най-високото качество био телешко месо. За да могат да изхранват голямото си стадо и през зимата Бети и Ники закупуват и наемат бавно, но целеустремено над 4000 дка земя в близките села, която използват за добив на ролонни бали сено. Процесът е труден и свързан с много срещи с всички наследници из цялата страна, но носи сигурност и стабилност, защото  за животните винаги има паша.

Бети и Ники приемат всеки в Дивата ферма  като свой приятел. Всеки е добре дошъл да види какъв е животът далеч от големия град, да наблюдава дивите животни в района и да се радва на красивата природа.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

  ОСП предлага множество възможности за подпомагане на селските райони извън селскостопанските дейности. Става дума за инвестиции в неземеделски дейности и инфраструктурни проекти, подходът LEADER, и създаване на нови предприятия в селските райони. Близо 25...

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

  За преструктуриране и конверсия на лозя са осигурени над 21 млн. лева Утвърдени са правилата за прилагане на интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година. Това...

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Заради промените в законодателството Кампания 2023 е трудна за стопаните По време на второто заседание на Комитета по наблюдение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г., бяха обсъдени първите предложения по промените му. В...