fbpx

Награди на ЕС за органични продукти 2023: Финалистите са ясни

септември 12, 2023

Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) обяви финалистите за всяка категория от второто издание на  Европейските награди за органични продукти, организирани съвместно с Европейската комисия и други партньори за награждаване за отлични постижения по европейската верига за биологично производство.

Победителите във всяка категория ще бъдат обявени на 25 септември, във връзка с Деня на органичните продукти на ЕС, на специална церемония, на която присъства еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски.

„Докато органичният преход набира скорост в цяла Европа, ние сме свидетели на множество забележителни инициативи в действие. Първоначалната фаза на оценяването приключи и след подробно разглеждане на всички предложения, ние сме горди да представим финалистите във всяка от трите категории“, съобщават от ЕИСК.

 

  1. Най-доброто малко и средно предприятие (МСП) за преработка на органични храни
    • Ekološka kmetija Kukenberger , Словения, преработка на млечни продукти.
    • Fürstenhof GmbH , Германия, преработка на яйца и птиче месо.
    • The Merry Mill , Ирландия, основно преработваща овесени ядки и брашно без глутен.
  2. Най-добрър органичен търговец на дребно
  3. Най-добър органичен ресторант/сервиз за храна

Благодарение на своята мрежа от организации на гражданското общество ЕИСК отново успя да привлече висококачествени кандидатури за тези награди. Тези забележителни проекти обхващат цялата органична верига, предоставяйки ясно доказателство, че реална практическа промяна към по-устойчиви и справедливи хранителни системи вече е в ход. Сега е наложително политиците да създадат благоприятни условия, които да позволят на тези инициативи да процъфтяват и да бъдат подражавани в различни региони, според Петер Шмид , председател на специализирана секция „Земеделие, развитие на селските райони и околна среда“ (NAT) на ЕИСК.

Наградите стартираха като част от ангажимента, поет в плана за действие на Комисията за развитие на биологичното производство с цел признаване на отличните постижения по веригата на органичните храни, от фермера до ресторанта. Той награждава най-добрите и най-иновативни органични оператори, които помагат за намаляване на въздействието на селското стопанство върху климата и околната среда и чиито действия ще помогнат за постигане на амбициите на стратегиите „От фермата до вилицата“ и „Биоразнообразие“.

Допълнителна информация относно кандидатите, критериите за подбор и наградите като цяло можете да намерите на уебсайта на Наградите на ЕС за органични продукти и на уебсайта на ЕИСК .

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

  ОСП предлага множество възможности за подпомагане на селските райони извън селскостопанските дейности. Става дума за инвестиции в неземеделски дейности и инфраструктурни проекти, подходът LEADER, и създаване на нови предприятия в селските райони. Близо 25...

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

  За преструктуриране и конверсия на лозя са осигурени над 21 млн. лева Утвърдени са правилата за прилагане на интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година. Това...

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Заради промените в законодателството Кампания 2023 е трудна за стопаните По време на второто заседание на Комитета по наблюдение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г., бяха обсъдени първите предложения по промените му. В...