Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) обяви финалистите за всяка категория от второто издание на Европейските награди за органични продукти, организирани съвместно с Европейската комисия и други партньори за награждаване за отлични постижения по европейската верига за биологично производство.
Победителите във всяка категория ще бъдат обявени на 25 септември, във връзка с Деня на органичните продукти на ЕС, на специална церемония, на която присъства еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски.
„Докато органичният преход набира скорост в цяла Европа, ние сме свидетели на множество забележителни инициативи в действие. Първоначалната фаза на оценяването приключи и след подробно разглеждане на всички предложения, ние сме горди да представим финалистите във всяка от трите категории“, съобщават от ЕИСК.
- Най-доброто малко и средно предприятие (МСП) за преработка на органични храни
- Ekološka kmetija Kukenberger , Словения, преработка на млечни продукти.
- Fürstenhof GmbH , Германия, преработка на яйца и птиче месо.
- The Merry Mill , Ирландия, основно преработваща овесени ядки и брашно без глутен.
- Най-добрър органичен търговец на дребно
- Gut Wulkselde GmbH , Германия, магазин за продажба на продукция от тяхната ферма.
- NaturaSì Ariele Conegliano , Италия, магазин, който е част от мрежата NaturaSì.
- Valle y Vega Cooperative Agroecológica de Granada , Испания, управляван от фермерска кооперация магазин.
- Най-добър органичен ресторант/сервиз за храна
- Biohotel St. Daniel , Словения, ресторант, който е част от „биохотел“.
- Luftburg – Kolariks Freizeitbetriebe GmbH , Австрия, ресторант, подходящ за семейства.
- Селско имение Trnulja , Словения, ресторант в селско имение.
Благодарение на своята мрежа от организации на гражданското общество ЕИСК отново успя да привлече висококачествени кандидатури за тези награди. Тези забележителни проекти обхващат цялата органична верига, предоставяйки ясно доказателство, че реална практическа промяна към по-устойчиви и справедливи хранителни системи вече е в ход. Сега е наложително политиците да създадат благоприятни условия, които да позволят на тези инициативи да процъфтяват и да бъдат подражавани в различни региони,
според Петер Шмид , председател на специализирана секция „Земеделие, развитие на селските райони и околна среда“ (NAT) на ЕИСК.
Наградите стартираха като част от ангажимента, поет в плана за действие на Комисията за развитие на биологичното производство с цел признаване на отличните постижения по веригата на органичните храни, от фермера до ресторанта. Той награждава най-добрите и най-иновативни органични оператори, които помагат за намаляване на въздействието на селското стопанство върху климата и околната среда и чиито действия ще помогнат за постигане на амбициите на стратегиите „От фермата до вилицата“ и „Биоразнообразие“.
Допълнителна информация относно кандидатите, критериите за подбор и наградите като цяло можете да намерите на уебсайта на Наградите на ЕС за органични продукти и на уебсайта на ЕИСК .