fbpx

Новата ОСП: Първият стрес-тест за френското председателство е днес

януари 17, 2022

С високи очаквания и големи амбиции Франция пое председателството на  Европейския съвет на 1 януари. Първата за годината среща на земеделските министри от ЕС е насрочена за днес– 17 януари в Брюксел. Първата тема от амбициозния дневен ред на Франция зададе самият френски президент Еманюел Макрон, обяснявайки в посланието си, че основната цел на Европейския съюз е предотвратяване на внос на продукти от трети страни, когато не се спазват стриктните екологични стандарти на Общността.

Жулиен Денорманди

Жулиен Денорманди

На 17 януари министърът на земеделието и храните на Франция Жулиен Денорманди ще представи подробно пред колегите си инициативите на френското председателство в сектора на агросигурността. Въпросът за ситуацията на земеделските пазари ще бъде дискутиран от министрите, тъй като е включен в дневния ред, както и въпросът за хуманното отношение към животните.

Комисарят по земеделие Януш Вочевски, който ще участва в срещата изброява пет основни особености, които очертават общата селскостопанска политика през последната година.
Най-важното събитие на 2021 г Без съмнение политическото споразумение за новата ОСП, което беше постигнато в края на годината. „Това е най-голямата реформа през последните 30 години, която получи силна подкрепа от Европейския парламент, страните членки, но и от земеделските организации“, каза Войчеховски в последващо изявление.

Януш Войчеховски

Европейската комисия посочва одобрението на стратегическото планиране на „Дългосрочната визия за селските райони до 2040 г.“, като втора характеристика за миналата година. Както посочва Комисията, европейската провинция трябва да бъде в основата на всички политики на ЕС, а не само на ОСП.
Особено важно е одобрението на Плана за действие за развитие на биологичното производство на ЕС, който комисарят определи като „страхотна възможност за малки ферми в държавите-членки“.

Комисията също така настоява за приемането на понятието „въглеродна икономика“, което според нея ще осигури на производителите значителен допълнителен доход, който ще им помогне да се справят с последиците от изменението на климата.
И накрая, приемането на план за спешно реагиране в ЕС (въз основа на опита от кризата с пандемията) е важна инициатива за европейските фермери. Трябва да се отбележи, че проектът е изготвен и внесен от Комисията и одобрен от всички страни членки по време на словенското председателство.

Източник: agrozona.bg

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

  ОСП предлага множество възможности за подпомагане на селските райони извън селскостопанските дейности. Става дума за инвестиции в неземеделски дейности и инфраструктурни проекти, подходът LEADER, и създаване на нови предприятия в селските райони. Близо 25...

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

  За преструктуриране и конверсия на лозя са осигурени над 21 млн. лева Утвърдени са правилата за прилагане на интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година. Това...

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Заради промените в законодателството Кампания 2023 е трудна за стопаните По време на второто заседание на Комитета по наблюдение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г., бяха обсъдени първите предложения по промените му. В...