fbpx

Тарифа върху вноса на зеленчуци и плодове от страни извън ЕС предлага евродепутат

декември 1, 2021

Да се добави тарифа за CO2 при вноса на зеленчуци и плодове от страни извън ЕС, за да запази Общността собственото си производство и да изисква същите производствени изисквания от страните вносителки. Това предлага испанският евродепутат Клара Агилера.  Общата селскостопанска политика (ОСП) трябва да бъде допълнена от зелена тарифа за внос на селскостопански продукти, подобна на тарифата за CO2, която Европейската комисия възнамерява да наложи върху алуминия и стоманата от страни извън ЕС, казва Агилера.

Clara AGUILERA in plenary session week 3 – 2014 in Strasbourg

В интервю за Efeagro тя споделя, че одобрението на новата Обща селскостопанска политика (ОСП) ще доведе до увеличаване на значението на селското стопанство в търговската политика на Европейския съюз и механизма за регулиране на въглеродните емисии на границата (CBAM), съобщава новинарският портал agroinformacion.com.

Според испанския евродепутат окончателното споразумение за новата обща селскостопанска политика, ратифицирано от Европейския парламент след три години и половина преговори, е „разумно добро“, но каза, че остава да се види как да се гарантира, че вносът на селскостопански продукти ще отговарят на идентични изисквания с продуктите на ЕС.

Общата селскостопанска политика (ОСП) „отговаря на правилните условия за подпомагане на земеделските производители от 2023 до 2027 г.“, каза Агилера, позовавайки се на регламента, който, наред с други промени, увеличава премиите за екологично чисти земеделски практики.

Тази политика обаче „не е достатъчна“, за да гарантира рентабилността на земеделските производители и да балансира позицията на фермерите спрямо други елементи от хранителната верига (хранителна индустрия или супермаркети), каза Агилера, която е част от парламентарните комисии по земеделие и рибарство в Европейски парламент (ЕП).

Защита на социалните и екологичните стандарти на Европа

Социалистите в ЕП са предложили изменение за включване на селското стопанство в механизма за корекция на границите за въглероден диоксид (CBAM), който Европейската комисия възнамерява да въведе за внос на електроенергия, алуминий, стомана и желязо от страни извън ЕС с по-малко строги разпоредби относно политиките за ограничаване на емисиите на парникови газове.

Евродепутатът каза, че нейното предложение за зелена тарифа не включва тарифни или фитосанитарни бариери, но ще бъде механизъм за запазване на местното производство и гарантиране на това, че продаващите в ЕС отговарят на същите социални изисквания като тези, на които трябва да отговарят европейските фермери.

„Ако се обмисля механизъм за корекция за определени сектори, защо не може да се проучи зелена тарифа за селскостопански продукти? Бих казала на Мароко, Южна Африка или на всеки, който иска да продава в ЕС, че „ако не използвате нашите социални или екологични стандарти, ще трябва да платите на границата“, каза испанският евродепутат, който отбеляза, че сред изискванията имаше намаляване на употребата на пестициди.

Отвъд основните линии на субсидиите, Агилера посочва, че правилата за регулиране на пазара, въведени от новата селскостопанска политика, подобряват ситуацията в някои сектори, като лозарството поради разширяване на разрешенията за вино или етикетиране и в пчеларството. Новата Обща селскостопанска политика включва подобрения за организациите и разширява възможността за саморегулиране, което досега беше разрешено само в млечния сектор, добави още Агилера.

Снимка: multimedia.europarl.europa.eu

Източник: agrozona.bg1

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

  ОСП предлага множество възможности за подпомагане на селските райони извън селскостопанските дейности. Става дума за инвестиции в неземеделски дейности и инфраструктурни проекти, подходът LEADER, и създаване на нови предприятия в селските райони. Близо 25...

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

  За преструктуриране и конверсия на лозя са осигурени над 21 млн. лева Утвърдени са правилата за прилагане на интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година. Това...

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Приеха промените в ДЗЕС и директните плащания в Стратегическия план

Заради промените в законодателството Кампания 2023 е трудна за стопаните По време на второто заседание на Комитета по наблюдение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г., бяха обсъдени първите предложения по промените му. В...