fbpx

Модерните ферми: Странджа Сакар представи добри практики пред десетки гости

ноември 29, 2021

Второто събитие от поредицата „Модерните ферми отварят врати“ се проведе на 20 ноември 2021 в покрайнините на село Стефан Караджово.

В рамките на деня, гостите имаха възможността да се запознаят с добрите практики, които „Странджа Сакар“ прилагат в производството си, да научат тяхната история и да видят високотехнологичния кланичен пункт и месокомбинат, изградени с помощта на европейско финансиране по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Събитието започна с презентация на Кирил Беспалов, PR по проекта CAP Green Zone и продължи с представяне на фермера с над 20 години опит – Николай Димов, който преобръща очакванията и представите на всички за отглеждане на животни в специфичен планински район като Странджа и Сакар.

Гостите бяха приветствани и от домакина, собственика на кланицата и преработвателното предприятие – Иван Киряков.

Друг акцент от събитието бе презентацията на технолога на „Странджа Сакар“ Стефан Дянков, който запозна присъстващите с дейността на преработвателното предприятие, основните отговорности на технолога и асортимента, който предприятието предлага на клиентите.

Посетителите първо направиха кратка разходка в стопанството, където имаха възможността от близо да разгледат разнообразието от чистопородни стада, отглеждани под строг селекционен контрол – Абърдийн Ангус, Лимузин, Гаскон, Симентал и Галоуей, да ги сравнят и да зададат въпросите към домакините.

Гости на събитието бяха други фермери от региона, млади земеделски производители и трима бивши министри по земеделие, които взеха активно участие в презентацията и изразиха позитивните си впечатления от фермата, предприятието и способността за отглеждане на двутонните животни в специфичния климат на Странджа и Сакар планина.

За финал, присъстващите имаха възможност да опитат и да се насладят на специално приготвен обяд с продукти от предприятието в компанията на ароматна чаша вино.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Ден на отворените врати: Био орехи от Сортови семена ЕЛИТ

Ден на отворените врати: Био орехи от Сортови семена ЕЛИТ

Национална кампания Be Organic! Ви кани да вземете участие в отвореното събитие „Био фермите отварят врати: Био орехи от „Сортови семена – ЕЛИТ 2001“ ЕООД. Събитието ще се проведе на 10 октомври 2023 г. (вторник) от 11.00 до 15.00 часа и ще представи модерния цех за...

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

Приносът на стратегическите планове по ОСП за дългосрочната визия за селските райони на ЕС

  ОСП предлага множество възможности за подпомагане на селските райони извън селскостопанските дейности. Става дума за инвестиции в неземеделски дейности и инфраструктурни проекти, подходът LEADER, и създаване на нови предприятия в селските райони. Близо 25...

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

По 7 интервенции ще кандидатстват лозарите, първият прием стартира на 16 октомври

  За преструктуриране и конверсия на лозя са осигурени над 21 млн. лева Утвърдени са правилата за прилагане на интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година. Това...